Пшеничните посеви в Добричкия регион са осигурени с влага, коментира учен

  • 15 май 2018 14:05

  • 1056
  • 0
Пшеничните посеви в Добричкия регион са осигурени с влага, коментира учен
© pixabay.com

Пшеничните посеви в Добричкия регион са осигурени с добри запаси от влага и засушаването, настъпило през април, вече е преодоляно, коментира за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.

Зърнопроизводителите в Добричка област традиционно отглеждат най-много площи с хлебната култура в страната, като през тази стопанска година реколтата ще бъде прибрана от над 1 202 000 декара.

Запасите от влага, натрупвани в периода ноември-март в последните 60 години, достигат средно 180-190 литра на квадратен метър, а тази зима са със стотина литра повече, посочи професор Киряков проучване за района на научния институт, което по думите му е показателно за целия Добруджански край. Падналите дъждове по Гергьовден позволиха кореновата система на пшеницата да достигне до влагата и вече започна формирането на зърното, поясни ученият. Той добави, че сравнително хладното време през май е благоприятно за развитието на пшеницата и се очаква жътвата да започне в обичайния срок - 5-10 юли.

По думите на професор Киряков ситуацията на полето е сходна с миналата стопанска година и ако природата не поднесе изненади, пшеницата ще даде среден добив около 500-550 килограма.
В Открит ден на 7 юни в Добруджанския земеделски институт ще бъде демонстрирано развитието на посевите от нови сортове българска пшеница.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1056 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини