Как да разпознаем истинския мед? (аудио)

  • 24 август 2017 14:57

  • 17434
  • 1
Как да разпознаем истинския мед? (аудио)
© pixabay.com

Около 30 000 души се занимават с пчеларство у нас. Това каза пред Novini.bg председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов.

Годишно производството е около 15 000 тона, като от тях износът е около 10 000 тона, а около 5000 тона остават за вътрешния пазар, добави той.

Куменов отбеляза, че от няколко години Европейската комисия е разрешила безмитен внос на мед от трети държави извън Европейския съюз, като Украйна, Китай и Аржентина. По думите му този внос годишно е около 5000 тона. Този мед се бурканира и се продава на вътрешния пазар като български, а също така влиза в Германия и Италия пак като български мед. Настояваме в бъдеще да има нарочно мито за мед от страни извън Европейския съюз, подчерта председателят на Федерацията на българските пчелари. Той обясни, че този мед освен че прави дъмпинг на родните производители, удря по имиджа им у нас и в чужбина, тъй като е с много по-ниско качество, а се представя като български.

Куменов каза, че от повече от месец цената на меда на дребно се е покачила с близо 20%. Причината – голямата смъртност на пчелни семейства през изминалата зима. В момента цената на килограм мед на дребно е 10-11 лв. при 8-9 лв. преди повишението, съобщи той.

Николай Куменов разказа и как можем да разпознаем истинския мед. По думите му в магазина това е трудна задача, но все пак - на имитиращите продукти пише "медена наслада", "пчелна наслада", но без името "пчелен мед". Иначе истински полифорен мед (смес от различни култури), може да се познае в домашни условия, като се сложи лъжичка мед в чаша с вода и започне да се бърка – ако се разтвори медът по-бързо от 7-8 секунди, със сигурност не е истински мед. Истинският мед се разтваря за повече от 15-20 секунди, като само акациевият мед се разтваря малко по-бързо. Друг начин да разпознаете истинския мед е като обърнете буркана наобратно – на дъното трябва да остане една капка, която доста бавно се стича надолу. Също така, ако се капне една капка мед на салфетка, капката трябва да остане в същото състояние дълго време, без да се разтича настрани. Ако около капката се появи влага, има наличие на глюкозо-фруктозен сироп, или водното съдържание е по-голяма, обясни председателят на Федерацията на българските пчелари.

По думите му продаваният в магазина мед доста се отдалечава от истинския. Куменов препоръча да пазаруваме директно от познати пчелари, от изложения на пчелни продукти или от специализирани магазини.

Той предупреди, че продължава нерегламентираното третиране на земеделски култури от арендатори, при което загиват много пчелни семейства. Страшно голям мор има по пчелите заради това нещо – онзи ден са загинали 80% от пчелите в Медковец. Това се получава всяка година, подчерта Куменов.

Лошото е и че нямаме помощ отникъде – пчеларите сме единствените в сектор "Животновъдство", които нямаме никаква субсидия, оставени сме да се оправяме поединично. Тютюнопроизводителите имат субсидия при положение, че навсякъде се апелира да не се пуши, а медът, който навсякъде се рекламира като чиста и качествена храна – за него няма никаква субсидия, заяви още пред Novini.bg председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Браво!

2017.09.12 | 10:17

1
Това е истината! Спрете да внасяте вносните боклуци!

Добави коментар

Водещи новини