Отглеждат успешно маслини в Южна България

  • 03 април 2017 11:37

  • 17779
  • 1
Отглеждат успешно маслини в Южна България
© Getty Images/Guliver

Производители от Южна България успешно отглеждат маслинови дръвчета в разсадници и дори се радват на екологично чиста реколта. Растенията, които виреят добре и в нашите климатични условия, се радваха на голям интерес на изложението "Цветна пролет" в Пловдив.

Йовко Айлов от Раковски участва редовно на изложбата за цветя и декоративна растителност в пловдивския панаир. Въпреки, че се представя с голямо разнообразие от цъфтящи растения, обяснява, че тази година посетителите са търсили основно маслинови и цитрусови дръвчета.

Причината е, че те се отглеждат все по-успешно в топлите райони на България и то не само в оранжерии. "Отглеждаме растения, които са вече на открито, успешно презимуват в наши условия. Подбираме подходящи сортове, които са от Северна Гърция", разказва пред БНТ Йовко Айлов - собственик на разсадник в Раковски.

Самият Айлов има над 150 маслинови дървета. Казва, че най-важното е да им се осигури слънчево и защитено от вятър място. Такива условия за отглеждане има край Асеновград, Стара Загора, Първомай и Пазарджик, където други производители също имат насаждения. Но Йовко Айлов се гордее и с екологично чиста реколта от маслини. "Имам около 15 кг от мои растения събрани: След като ги оберем ги слагаме във вода за 40 дни, през това време слагаме и солчица", споделя той.

Процесът по обработка на маслините включва още мариноване със зехтин и оцет и естествена ферментация. "До Великден ги оставяме да си ферментират и са готови след Великден за консумация. Това е най-естественият процес на маслините, без никаква химия", разкрива още Айлов.

Производителят от Раковски е категоричен, че маслините, отгледани в България са по-вкусни от вносните. Но съветва любителите-градинари да не експериментират с големи площи, защото все пак има риск от измръзване на растенията през зимата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17779 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
dg

2017.04.20 | 23:50

1
Маслиновите дървета ерозират и унищожават почвата!! Обикновено се садят на земни участъци, които са слаби и не стават за други култури!!!

Добави коментар

Водещи новини