Забравихме истинския вкус на киселото мляко, твърди експерт

  • 08 август 2015 16:10

  • 5934
  • 5
Забравихме истинския вкус на киселото мляко, твърди експерт
© Булфото

Българинът забрави истинския вкус на киселото мляко.

За това алармира пред БТА Николай Андреев - председател на Съвета на директорите на държавното предприятие - лидер в млечния бранш "Ел Би Булгарикум". По думите му това се дължи на навлезлите на родния пазар чужди производители на спечелилия световна слава български продукт. Чуждестранните компании работят с генномодифицирани стартерни култури, а не с живи такива, с каквито се заквасва българското кисело мляко, твърди Андреев. "Така освен променения вкус, киселото мляко губи и от своята полезност. Действието му върху стомашно-чревния тракт се базира преди всичко на двете бактерии - лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус", обясни Андреев.

Докато ние ядем фабрикат, който само носи името "българско кисело мляко", без да отговаря на съдържанието му, родните закваски продължават да превземат световния пазар. От началото на 70-те години на миналия век "Ел Би Булгарикум" има договор за сътрудничество с японската корпорация "Мейджи", която е един от най-големите производители на млечна продукция на японския пазар. Оттогава до днес в Страната на изгряващото слънце се произвежда кисело мляко, заквасено с български стартерни култури.
Всяка сутрин близо 60 милиона японци закусват с българско кисело мляко, заяви Магдалена Апостолова - координатор в Асоциацията на млекопреработвателите у нас, позовавайки се на данни на "Мейджи".

Договорът с японската корпорация е разширен и вече с наши закваски се произвежда кисело мляко и в Китай, Сингапур и Тайланд, съобщи още председателят на директорския борд на проспериращото държавно предприятие. Печалбата, получавана от България под формата на отчисления на база реализирана продукция, позволяват страната ни да инвестира в научноизследователска дейност в областта на млекопреработването и внедряването на нови продукти, сподели още Андреев.

В научноизследователския център на "Ел Би Булгарикум" е изработено сирене, което може да се ползва от хипертоници и не повишава кръвното налягане. Българските технолози са разработили и патентовали метод, позволяващ да се закваси мляко с мед. С добавка и на розова вода е получен продукт с уникален вкус, съобщи експертът.

Функционалните храни на базата на лактобацилус булгарикус са следващата гордост на родния лидер в млечния бранш. Те са много полезни за хора, които нямат възможност да ползват свежи продукти, поясни Андреев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5934 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Джоро

2016.04.03 | 17:41

5
Не само на киселото мляко! Мога да започна с: доматите, красъавиците, да премина през ягодите, прасковите, да неговорим за сирената, кашкавалите, а пък месата и техните производни са дълече от българският вкус, известен в цял свят. На сегашното му викат "бизнес" производство". Да сте взимали вино, което да има вкус на грозде? и т.н.
адфгадфг

2016.04.02 | 09:45

4
подквасете си бе мързеливци.толкова е лесно.
алф

2015.08.20 | 11:25

2
А истинска закваска от къде бе умнико ?

2016.04.02 | 09:45

3
Ще ходим да си купуваме, истинско българско кисело мляко ,в Япония
vladi

2015.08.09 | 16:44

1
otidi na jenskiya pazar ,ima edna budka koyato prodava maya i dr. neshta. prodavachkata shte ti kaje kade ima jiva zakvaska

Добави коментар

Водещи новини