И производителите на маслодайна роза вече ще получават субсидии

  • 07 юни 2015 16:21

  • 2410
  • 1
И производителите на маслодайна роза вече ще получават субсидии
©

За пръв път от тази година в новия програмен период производителите на традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допълнителна подкрепа в рамките на компенсаторните плащания по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри по време на посещението си в Казанлък, цитирана от пресцентъра си.

Тя уточни, че от тази година производителите на розово масло ще получат по 100 лв. на декар допълнително. Танева подчерта, че производството на българско розово масло задоволява 40% от световното търсене.

"Отбелязва се траен тренд на увеличаване на площите с българска маслодайна роза", каза още министърът.

Земеделският министър обясни, че са предвидени допълнителни средства за производителите на традиционни български сортове. "Освен това всеки от производителите може да участва по общо 6 мерки по Програмата за развитие на селските райони.

По мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства", чийто срок за прием на проекти изтича в понеделник, 8 юни, има подадени заявления за подпомагане за създаването и на нови насаждения с българска роза", каза още тя.

Министър Танева взе участие в 112-ото издание на Фестивала на розата в Казанлък. По време на посещението си заедно с президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното откриха Информационен клуб на Българската телеграфна агенция в града.

"Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България", заяви държавният глава. Президентът Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт, и определи подкрепата за бранша като "регионална политика в действие". Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Последвайте канала на

Novini.bg
2410 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.06.07 | 19:41

1
браво!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини