Набират средства за опазване на средностаропланинските овце

  • 02 юни 2015 14:12

  • 2109
  • 0
Набират средства за опазване на средностаропланинските овце
©

През юни в търговските обекти на хранителната верига К-express в страната ще се предлагат ястия по традиционни български рецепти, чрез които се събират средства за опазване на средностаропланинските овце. Това съобщиха организаторите от българския офис на международната екоорганизация WWF. Инициативата е с името "Кулинарните тайни на природата".

Ястията ще се предлагат в 15-те обекта на хранителната верига в София, Пловдив, Варна, Бургас и Перник. Гозбите са създадени по автентични рецепти от района на Природен парк "Българка". Десет процента от приходите от продажбите им ще се отделят във фонд за закупуване на агнета от породата средностаропланинска овца.

Видът е идеално приспособен за района на Природен парк "Българка", а животните ще бъдат отглеждани от местни земеделски стопани. Животновъдите гарантират, че ще съхранят породата и няма да позволят смесването й с други породи овце.

Първите животни от застрашената порода вече се намират по пасищата на парка, в резултат на есенното издание на инициативата. Тогава са продадени над 3000 кг храни, с приходите от които се закупени първите 10 агнета.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2109 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини