Родното агнешко стана деликатес

  • 05 май 2015 06:00

  • 2502
  • 3
Родното агнешко стана деликатес
© Булфото

В последната седмица преди Гергьовден цената на живите агнета започна да върви сериозно нагоре и точно преди празника стигна истински пик, пише „Монитор”.

От около седмица мургави търговци обикалят из търновските села и търсят да купят живи агнета за предстоящия празник, като предлагат по 6,50 - 7,00 лв. за килограм живо тегло. Това е цената, която през последните години ромите джамбази дават за 20-ина килограмови крехки агнета. Тази пролет обаче, хората по селата не са съгласни да продават стоката си за „жълти стотинки” и държат на поне 6 лв./кг. Някои от стопаните се заканват, че последния момент преди обичания празник ще вдигнат цената на агнетата с още минимум левче за килограм живо тегло. Като основна причина за по-високите цени фермерите и дребните животновъди сочат болестта син език, която през миналата година е унищожила голяма част от овцете майки. Затова родните агнета са кът, а в магазините се продава предимно вносно замразено месо.

През последните години хората от града все повече започнаха да се ориентират към домашно отгледано на село и прясно заклано агне, пред замразените в хипермаркетите. Някои от собствениците на животински стада в търновските села споделят, че имат поръчки за запазени агнета за Гергьовден още от есента на миналата година. Клиентите им били предимно колеги от работата на техните деца и внуци, или лични познати. Някои от животновъдите вземали по 50 лв. капаро за агнето, а други работели на „юнашко доверие” и честната дума на купувача.

Цената на агнешкото в големите хранителни хипермаркети в Търновско е между 11,00 и 15,00 лв. в зависимост от коя част на агнето е избраното месо. Най-скъпи са задните агнешки бутове и плешки. Цената на месото от бута е с около левче по-висока от тази на плешката. За хората, които не могат да извадят толкова пари, за да хапнат мръвка за празника, в някои магазини се продават агнешки дреболии и одрани агнешки глави. Цената на карантиите е между 6,50 и 7,50 лв/ кг. Продавачите споделят, че хората все още не са тръгнали масово да купуват агнешко месо. Очаква се това да стане в точно преди Гергьовден.

Някои ресторанти пък предлагат готово печено агне за празниците. В сайта на едно от търновските заведения се предлага печен агнешки бут за 6 човека на цена от 160 лв. Крехка агнешка плешка за 4 човека за 120 лв. Агнешко руло за 8 човека, включващо пушено сирене, спанак, дроб, картофи и подправки е на цена от 225 лв. Пълнено агне за 10 човека струва 250 лв., а за 16 човека 300 лв.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2502 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2015.05.20 | 09:01

3
Щом Овце на управляват, то се знае че агнешкото ще е скъпо.
Мечтата на Бойко цървула:

2015.05.20 | 09:01

2
Инженерите и лекарите на село да произвежда!

2015.05.20 | 09:01

1
Какво е това ангнешко за 7лв килото бре? Аз в чужбина вероятно 2-3 кила мога да взема, тука да не сме министри?> Алчна работа!

Добави коментар

Водещи новини