Проф. Моллов: БАБХ дебне за нарушения по новите регламенти

  • 02 февруари 2015 08:42

  • 2186
  • 0
Проф. Моллов: БАБХ дебне за нарушения по новите регламенти
©

Съвместно с МЗХ сме направили така, че на 1 март да започне ваксинацията срещу "син език". Според проф. Пламен Моллов, БАБХ , директор на Агенцията по храните

Всички доставчици на храни са длъжни да отбележат наличието на вещества съдържащи алергени. Те се съдържат в различни видове храни - мляко, риба, яйца, ядки Те се изброено в реламент. Ако цялата храна е алергенна, примерно в един рибен ресторант, няма да е нужна всяка една храна да се отбелязва.

Санкции за нарушителите ще има, призна Моллов. Той посочи, че е бил даден гратисен период за ресторантьорите за въвеждането на новите изисквания. Всички, които предлагат храни са длъжни да изпълняват изискванията и са обект на контрол, посочи той.

От 1 февруари инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще започнат да глобяват заведенията за хранене, които не посочват на видно място има ли алергени в предлаганите от тях храни, съобщи шефът на агенцията проф. Пламен Моллов.

Изискването за обозначаване на алергените е от 13 декември м.г., когато влезе в сила новият европейски регламент за етикетиране на храните. Още оттогава от БАБХ имат право да налагат санкции, но по искане на земеделското министерство и на браншови организации бе прието да има буферен период, докато търговците свикнат.

Българското законодателство все още няма разпоредби за санкции, когато не се спазват европейските правила. Затова агенцията ще налага глоби по закона за храните, според който за неправилно етикетиране санкцията е от 250 до 1000 лв. За едноличните търговци глобите са между 500 и 3000 лв.

300 сигнала са получени в агенцията през последния месец по интернет от граждани. Близо 80% от жалбите са за грешки в етикетите и изтекъл срок на годност на продуктите, а към 20% - за наличие на чужд предмет в храната. "Става дума за ножчета, пирони, буболечки, камъчета - каквото се сетите. Най-често части от бъркалките  попадат в хляба, особено при старите машини", коментира проф. Моллов.

От БАБХ са започнали специални проверки на биохраните у нас заради писмо на ЕК от декември м.г. за зачестили случаи на измами в целия ЕС.




 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2186 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини