-
29 септември 2014 21:15
- 2019
- 0
Aгенцията по лозата и виното разреши на производителите да повишат естественото алкохолно съдържание на виното с добавяне на захар, съобщи шефът на ведомството Красимир Коев, цитиран от "24 часа".
Заради неблагоприятните климатични условия гроздето не е имало възможност да узрее добре и е с по-ниска захарност.
Според еврорегламентите е допустимо да се добавят до 1,5 г захар на литър, за да се получи по-добро вино. Искането за разрешението било на производители, което било подкрепено от браншовите организации.
Всяка винарна, която се възползва от подсилването на гроздето, ще го прави под контрола на Агенцията по лозата и виното, каза Коев. Щяло да има мониторинг, за да не се допусне недобросъвестни производители да сложат повече захар от разрешеното.
“Има апаратура, която да засече такива опити. Минаха времената, когато можеше безконтролно да се добавят по 5-10 грама на литър”, предупреди шефът на агенцията по лозата. По принцип най-често от подсилване се нуждаел типичният български сорт “Мавруд”.
Озахаряването било честа практика в северните части на Европа като например Германия, където температурите са по-ниски и няма достатъчно слънце, за да узрее добре гроздето. През последните 5 години обаче в България не е разрешавано да се добавя захар във виното.
Според Красимир Коев ситуацията с добивите и качеството на гроздето е доста тревожна. Още през пролетта интензивните дъждове и градушки са съсипали голяма част от реколтата. И в момента гроздоберът не вървял добре, на много места нямало 2-3 последователни дни без валежи, което затруднявало прибирането на гроздето.
“Тази година ситуацията не е добра. Няма драматизъм, но съдържанието на естествена захар в плода ще е по-ниско. Ако през 2013 г. 80 на сто от виното беше на топ ниво, сега качеството ще е една-две степени по-ниско”, обясни Красимир Коев.
Заради лошото време било решено за 2014 г. да не се прилага мярката “Събиране на реколтата на зелено” от националната програма за лозаро-винарския сектор. Тя е предназначена за години със свръхдобиви, когато има риск производителите да не могат да продадат реколтата. Сега обаче при всички случаи ще имаме недостиг на грозде.
Последвайте канала на
Свързани новини
Виното от 2 лв. и от 6 лв. с еднакво качество
10 април 201208:43
Рекламираме виното си във Виетнам, Тайланд и Сингапур
06 април 201217:46
Забраниха спирта във виното
09 февруари 201217:30
Обещават отлично качество на виното и ракията
16 септември 201107:12
100 млн. литра вино сме изпили през 2014-а
30 декември 201415:26
Ето къде пият най-много вино
23 октомври 201413:46
Ахмед Ахмедов "скъса" мрежата на Хебър
България се натресе на тим с куп играчи от Висшата лига за влизане в дивизия "В" на Лигата на нациите
Жребият в Лигата на нациите определи: ще има повторение на последните два изцяло европейски финала на световни първенства
България не успя да преодолее Черна гора, следва челен сблъсък в Ботевград
Станислав Генчев: Бяха тежки дни!
Илиан Илиев: Ирландците не бяха моят най-предпочитан противник
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Борисов би 6 часа път, за да почерпи на банкет в Дулово: говори за Шенген и се самопромотира като евентуален премиер
22 ноември 202419:17
Божидар Божанов (ДБ): С ПП имаме различни оценки на рисковете
22 ноември 202421:26
Калин Стоянов: Определени хора могат да бъдат определени като политически лицемери - това лъсна
22 ноември 202421:31
Тошко Йорданов: Кандидатурата на Силви Кирилов е спасителен пояс не само за българското общество, но и за парламентаризма
22 ноември 202421:47
Елена Поптодорова не вярва нещо да се обърка по пътя ни към Шенген
22 ноември 202420:25
Водещите новини! От март 2025 г. България ще влезе в Шенген? Кремъл: Изстрелването на хиперзвукова ракета е предупреждение към Запада (и още…)
22 ноември 202419:08
Москва има готовност отново да изстреля хиперзвукова ракета
22 ноември 202418:12
Зеленски: Светът трябва да даде сериозен отговор на Путин
22 ноември 202422:50
Директорът на ЦЕРН д-р Фабиола Джаноти: Без науката - не можем да спасим света
22 ноември 202422:05