По 50 лв. на ден си докарва нашенецът от бране на гъби

  • 16 август 2014 15:13

  • 4962
  • 3
По 50 лв. на ден си докарва нашенецът от бране на гъби
©

По 50 лв. на ден си докарва нашенецът от бране на гъби. Тази година заради комбинацията от дъждове и слънце реколтата е много добра и ще донесе сериозни приходи на някои гъбари. Брането обикновено започва в началото на май и приключва към края на октомври. За това време семейство може да припечели 5-6 хил. лв.

Сега първо качество пачи крак, например, се изкупува от търговците по 4 лв. килограма. "Хубава надница обаче иска поне 10 км преходи из гората”, казва гъбар.

Понеже работата е сериозна, някои решават да търсят по-добри пазари, където да продават гъбите. Голяма част от тях избират да изнасят стоката в чужбина. Запознати твърдят, че в Германия кило прясна манатарка се продава за 30 евро килото, а 100 гр. изсушена и пакетирана е също 30 евро.

По думите на превозвачите българските гъби са добре познати и желани на европейските пазари. Там те се купуват не само за готвене, но и за фармацевтични цели, пише "24 часа".

Царицата на гъбите – манатарката, се изнася най-вече за Италия, Швейцария, Испания и Германия. У нас тя се бере от районите около Перелик в посока с. Мугла, Гела, Хайдушки поляни, Широка лъка, Смолян и Чепеларе.

Бизнесът с износа на гъби може да е сладъ
к, но е и много рискован. "Имам само 24 часа да превозя гъбите от Родопите до Базел, който е на 2000 км. В противен случай стоката за десетки хиляди евро отива на вятъра, ще я върнат или ще я изкупят на ниски цени”, обяснява превозвач.

Другото важно звено в бизнеса с гъби са изкупвачите. В момента таксата за откриване на пункт за изкупуване е 360 лв. на година. За него изкупвачът трябва да има удостоверение за професионална компетентност "Специалист по диворастящи гъби и плодове”. Документите се издават от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

"Отговорно е, проверявам ги една по една. Дори едничка отровна може да направи беля с цялата партида. Пишман гъбари са ми носили мухоморки, мислейки, че предават ядливи гъби”, разказва изкупвачът Велко Чаушев, който има пункт за изкупуване на входа на Смолян от 22 години.

Novini.bg напомня: Не забравяй че, от септември ти водиш! #tivodish

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4962 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Лозарка

2015.05.24 | 19:23

3
Моето семейство си докарваме по 500 лв на ден от бране на грозде, но ... само 3 дни в годината.
Валентин

2015.05.24 | 19:22

2
Мизерни пари са това, цял ден в гора по 10 и повече часа за 50 лв., а от гората до трапезата гъбите скачат не в процент или два няколко пъти.
пандиза

2015.05.22 | 08:56

1
а аз със своите скромни 1500 от наркотици какво да кажа

Добави коментар

Водещи новини