Фермерите поискаха безакцизно гориво

  • 30 август 2011 19:16

  • 1132
  • 0
Фермерите поискаха безакцизно гориво
© Булфото

Около 400 зърнопроизводители от цялата страна се събраха в центъра на Добрич, за да отправят исканията си към управляващите.

Протест не се състоя във формата, в която бяхме уведомили общината, тъй като не ни разрешиха, каза за “Труд” председателят на българските зърнопроизводители Стилиян Стоянов. Недоволните искаха да проведат шествие в центъра на града, но на практика само се събраха и обсъдиха проблемите си.

“През март т. г. Националната асоциация на зърнопроизводителите, чийто член е и нашата асоциация, подписа споразумение с управляващите, в което залегнаха пет точки. Три от тях не са изпълнени”, посочи Стоянов. Не е изпълнен ангажиментът за осигуряване на безакцизно гориво за земеделски нужди. “Така само в Добруджа в сметките на зърнопроизводителите и собствениците на земя няма да влязат 15-16 милиона лева, това ще се отрази и на рентите”, обясни шефът на браншовата организация.

- Не може в цяла Европа горивото за земеделците да е без акциз, а в България да плащаме 2,50 лева за литър - колкото е за всички други. В Америка например то е 50 цента, каза Стоянов. Вторият неизпълнен ангажимент е да бъде гарантиран максимален размер на националните плащания към евросубсидиите на площ за следващите три години. Няма инициатива и за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, допълни той.

В асоциацията знаят много добре, че в Европейската комисия е внесено коригираното искане за отпускане на държавна помощ за горивата, но поради лятната ваканция на администрацията нотификацията се очаква през есента, каза пред журналисти по-късно зам. земеделският министър Светла Боянова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1132 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини