Биопроизводителите - година без субсидии?

  • 18 март 2014 14:40

  • 2542
  • 0
Биопроизводителите - година без субсидии?
©

Наредба на Министерството на земеделието и храните, публикувана днес в Държавен вестник, на практика обявява 2014 за година без субсидии за производителите на биологична земеделска продукция у нас.

Това стана ясно на днешната конференция за бъдещето на българското биоземеделие, организирана от вестник "Сега" с подкрепата на Европейската комисия.

Проблемът засяга 270 производители, за които тази година изтича 5- годишният агроекологичен ангажимент. При сключване на нов 5-годишен ангажимент, според наредбата, излязла днес, 2014 г. е обявена за нулева година за тези биоземеделци. За покриване на техните субсидии през настоящата 2014 г. са необходими 3,7 млн. лева.

МЗХ обяви, че започват незабавно промяна на въпросната наредба, за което има принципно разрешение на Евпропейската комисия. Промяната ще удължи 5-годишния срок на 6-годишен, така че въпросните 270 биопроизводители да получат средства по старата програма за развитие на селските райони, обясни Александър Атанасов, експерт в МЗХ.

Срокът изтича на 15 май и има достатъчно време производителите на агропродукция да получат парите си, посочи той.

"За какво развитие на биоземеделието да говорим, когато МЗХ от недоглеждане, или друго, е предвидило за българските биопроизводители нула плащане", коментира за БТА Албена Симеонова, производител и член на Българската асоциация "Биопродукти".

По думите й няма обяснение за това как в момент, когато се повишават плащанията за всички останали производства, включително и за тютюна, държавата не може да намери 4 млн. лева за биопроизводство, обявено за бъдещето на българското земеделие.

Общо 3 000 биопроизводители в страната членуват в Асоциация "Биопроизводство".

Последвайте канала на

2542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини