Греков: Българските продукти имат потенциал да се завърнат на френския пазар

  • 22 февруари 2014 15:08

  • 2142
  • 3
Греков: Българските продукти имат потенциал да се завърнат на френския пазар
© Булфото

"Българските продукти имат потенциал да се завърнат на френския пазар", каза министърът на земеделието и храните проф.  Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по на откриването на българския щанд на Международния салон по земеделие SIA 2014 в Париж, съобщи  Министерството на земеделието и храните.

България се представя за четвърти път на престижното международно изложение. Тази година щандът е разположен на 62  кв. метра и на него се представят 11 фирми с месни и млечни продукти, вина и козметични продукти от розово масло. За първи  път са представени производители на биологичен сок от арония и вино от арония. Присъстват и традиционната българска лютеница и чубрица.

"Отчита се напредък в търсенето на български храни и вина от френските потребители", посочи българският посланик във  Франция Ангел Чолаков, който участва в официалното откриване на българския щанд. Той коментира, че с участието си в изложението  България намира много нови партньори в международен план.

Министър Греков изтъкна, че е необходима по-голяма реклама на нашите храни и вина, защото те имат отлични вкусови качества, които се оценяват в световен мащаб. Той заяви, че за съжаление българските продукти все още не са достатъчно разпознаваеми и  затова трябва да се работи за по-активното популяризиране на наши емблематични стоки.

Министър Греков каза, че благодарение на Министерство на земеделието и храните, което за четвърти път организира  представянето на български фирми на международното изложение, се отчита ръст в интереса на европейските потребители към нашите стоки.

В рамките на изложението министър Греков се срещна с генералния директор на Националната служба за земеделски и  морски продукти на Франция (Франс Агри Мер) Ерик Ален, на която присъства френският съветник на българския министър Стефан Робер. Министър Греков се впечатли от структурата на Франс Агри Мер и тясната връзка, която службата има с браншовите организации във Франция. Той предложи служител на Министерство на земеделието и храните да прекара едномесечно обучение във френската служба. Предложението бе прието.

Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по и Ерик Ален обсъдиха и сътрудничеството между България и Франция в областта на земеделието.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2142 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.02.23 | 11:07

3
То този потенциал го имат от години,но все не се завръщат!Защо ли?

2014.02.23 | 06:58

2
ООО,те французите така ни мразят,че последното нещо което биха си купили са български продукти.

2014.02.23 | 06:58

1
По принцип ,французите са националисти,не че мразят конкретно българите.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини