Депутати от БСП внесоха промени в закона за собствеността

  • 06 февруари 2014 21:35

  • 2258
  • 0
Депутати от БСП внесоха промени в закона за собствеността
©

Депутати от БСП внесоха промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които изискват тригодишна уседналост за купуване на земя, пише"Дневник".

Земи ще могат да придобиват физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката, предвиждат текстовете, внесени от 14 депутати от БСП начело с председателя на земеделската комисия Светла Бъчварова.

Фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години ще могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас.

Купувачите ще трябва да представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата за придобиване на земята, ако са физически лица, а фирмите - документ, доказващ произхода на средствата за придобиване на земята.

За да не се счита това за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цени.

Пасищата и ливадите, които не са отдадени на животновъдите, ще могат да се предоставят чрез търг и на лица, които поемат задължението да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини