Наполовина падат добивите от тютюн

  • 17 август 2011 18:38

  • 2650
  • 0
Наполовина падат добивите от тютюн
© Булфото

Добивите от тютюн ще бъдат с около 50% по-малко при тазгодишната реколта в районите на Пловдив, Кърджали и Гоце Делчев, тъй като засетите площи са наполовина.

Това съобщи Асен Кичуков, заместник-председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите, предаде бТВ.

По думите му при ориенталските сортове тютюн площите са с 60% по-малко. Кичуков заяви, че доста хора вече са се отказали от производството на тютюн в Кърджалийско и Гоцеделчевско. Той уточни, че спадът при добивите за Пловдив се очаква да е около 50%, за Кърджaли – 60 %, а за Гоце Делчев има 45% по-малко засети площи и съответно такова се очаква да е намалението в производството.

Според Кичуков този спад се дължи на това, че хората в бранша нямат никаква субсидия като премия от страна на държавата и в тези региони производителите нямат алтернатива, освен възможността да заминат в чужбина. След като са с малки площи, те не могат да кандидатстват и по схемата за единно плащане, тъй като там има ограничения за минимум 0,5 хектара, обясни Кичуков. Тези дни се очаква втори транш на плащането за референтен период.

В региона на Пловдив и Стара Загора има алтернативи за отглеждане на други земеделски култури от тютюнопроизводителите и хората могат да заменят тютюна с отглеждането на маслодайни и зърнено-житни култури, дори и овощни градини.

По отношение на проблемите на тютюнопроизводителите от Първомай, свързани с доставката на газ, която се ползва за сушене на тютюна, Кичуков заяви, че ще настоява за промяна в искането на газоснабдителното дружество за авансово плащане. "Ще искаме да се променят някои клаузи в договора с газоснабдителното дружество, да се плащат минимални авансови вноски и след като се засече потреблението, да се извърши изравняването на сумите и плащането", каза той.

Кичуков припомни, че в началото на този месец е извършено спиране на доставката на газ за няколко часа, поради неплатена авансова сума. Според него това не трябва да се случва, защото самите сушилни са били пълни с продукция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини