Греков обеща пари на тютюнопроизводителите

  • 11 юли 2013 19:07

  • 1583
  • 1
Греков обеща пари на тютюнопроизводителите
©

Земеделски производители блокираха за един час Дунав мост.

Тютюнопроизводителите настояват да им бъдат осигурени европейски субсидии за новия програмен период 2014 - 2020 г. Според тях националните доплащания не са сигурни, а без субсидии секторът е обречен на фалит. За да чуе исканията им, в Русе пристигнаха земеделският министър и екипът му.

Производителите запалиха сух тютюн на пътното платно, а зеленчукопроизводителите изхвърлиха домати и зелен фасул. Категорични са, че няма да има компромис, ако не получат 160 милиона лева субсидия годишно, за да спасят сектора от фалит. Готови са и до Брюксел да стигнат, за да бъдат чути, предаде БНТ.

"Тук говорим за 200 хиляди тютюнопроизводители. Ще се получи обезлюдяване на районите, особено в Пиринско и Родопите, ако отидем на гурбет", коментират от бранша.

Протестиращите посрещнаха с освиркване земеделския министър и екипа му, но след като разбраха, че държавата има волята да субсидира сектора, отмениха блокадата на Дунав мост.

"Засега 73 млн. лв. са отпуснати, имам съгласието и на премиера от вчера за още 11 млн. лв. Така ще са 86 млн. лв за тази година. Това е уговорено и за следващата година", заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по.

На срещата със земеделския министър тютюнопроизводителите поискаха нова клауза в Закона за тютюна и тютюневите изделия, който не е променян от години. Тя трябва да гарантира националното субсидиране на сектора до 2020 г.

"Един закон по този начин ще даде сигурност на един бранш, който осигурява 200 хил. работни места", смята председателят на НАТ Цветан Филев.

Ако на 18 юли, когато е Консултативният съвет по тютюнопроизводство, обещанието не бъде спазено, заетите в бранша остават в стачна готовност.

Протест имаше и на граничния пункт с Гърция Капитан Петко войвода. 50 тютюнопроизводители от региона затвориха пътя за няколко минути. Протестиращите са готови на гражданско неподчинение и гладна стачка, ако не бъдат осигурени субсидии до есента.

Последвайте канала на

1583 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2013.07.12 | 14:58

1
Тези пък! Ще се оплакват в Брюксел?! Та нали от там не дават пари за тютюн?!

Добави коментар

Водещи новини