Рекордната реколта от жито сваля цените на храните

  • 26 юни 2013 22:43

  • 3286
  • 2
Рекордната реколта от жито сваля цените на храните
©

Богатата реколта от пшеница може да доведе до поевтиняване на повечето хранителни продукти. Това прогнозира шефът на Софийската стокова борса Васил Симов, цитиран от в. "Стандарт".

В световен мащаб се очаква произведената пшеница да е с около 2 млн. тона повече от необходимото, което ще изправи производителите пред тежка ситуация. Възможно е да се наложи да продават стоката си и под себестойността, коментират зърнопроизводители. Очакваните рекордно високи добиви вече са довели до поевтиняване на житото и на борсата у нас с до 28% за последните шест месеца. В момента тон пшеница се изкупува на зелено за около 330 лв.

Заради по-ниската цена на житото може да се очаква и поевтиняване на фуражите, както и по веригата на производните на храни, каза Симов. Ако прогнозата се сбъдне, това ще означава по-ниска цена на хляба, млякото, млечните и месните продукти, коментират анализатори. Основание за прогнозата дава и цената на царевицата, която продължава да върви надолу, като от началото на годината е паднала с 10% до около 360 лв. за тон. Олиото също вероятно ще продължи да върви надолу заради добрите изгледи за новата реколта от слънчоглед. Цената на маслодайната култура през 2013 г. пада, като в България и Унгария намалението достига 16%.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3286 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
kolombo

2013.06.27 | 13:16

2
Няма угодия!Когато е слаба реколтата - лошо, когато е добра - още по-лошо! Все търговците най-ощетени! Гадна гилдия!
време му беше

2013.06.27 | 13:16

1
разгеле, една хубава новина да чуем :)

Добави коментар

Водещи новини