Кметът на Кюстендил настоява за увеличаване на субсидията на продукцията от череши

  • 20 юни 2013 13:17

  • 1088
  • 0
Кметът на Кюстендил настоява за увеличаване на субсидията на продукцията от череши
©

Кметът на Кюстендил Петър Паунов ще внесе писмо до Министерски съвет и Областната администрация в Кюстендил с предложение за увеличаване на субсидията на продукцията от череши за следващия програмен период. Това съобщиха от Общината в Кюстендил.

Паунов настоява вместо сегашните 0,18 лв./кг, размерът на евросубсидията да бъде не по-малък от 0,40лв./кг, а за граничните райони - не по-малък от 0,60 лв. за килограм готова продукция. Според него финансовата подкрепа не следва да бъде по-малка от 50 процента от себестойността на продукта, уточниха от Общината.

В момента себестойността на качествената череша е 0,90 - 1,00 лв./кг и черешопроизводителите не могат да си възстановят инвестициите при сегашното ниво на субсидии, което създава изключително сериозни препятствия пред развитието на земеделието в региона, предаде БТА.

Предприемането на тази мярка е задължителна стъпка в подкрепа на земеделските производители и осигуряване на възможност за развитие на производството и преработвателната промишленост, категоричен е Паунов. Според него повишаването на субсидията е стимул и гаранция за откриването и поддържането на трудова заетост в регионите с най-нисък доход на глава от населението.

Последвайте канала на

1088 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини