Проф. Иван Станков: Българското производство ще бъде защитено

  • 26 април 2013 07:47

  • 1037
  • 0
Проф. Иван Станков: Българското производство ще бъде защитено
© Булфото

Не може да не ме притеснява това, което се случва с Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на, но аз съм извън тази тема. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ земеделският министър проф. Иван СтанковИван Станков Иван Станков - Български ветеринар и министър на земеделието и храните в правителството на Марин.

По думите му, в България производство е силно занижено. Над 80% от зеленчуците и малко повече от половината месо са внос. Разчитаме много малко на отечествено производство.

Още в началото на нашия мандат ние защитихме нашите приоритети в Съвета на министрите на ЕС. Там за първи път представихме първенството на Съвета по зърнопроизводството, защото то е важно за България. Има много нови приоритети, на базата на които ние разработваме аграрната политика на страната и новите критерии, обясни министърът.

Той изрази убеждението си, че българското производство ще бъде защитено. Вече има предприети стъпки за това. Ще почерпим и опит от Франция, обясни Станков.

Според министъра, за да се подобри комуникацията между търговските вериги и българския бизнес, трябва да се създаде вертикална интеграция, за да могат търговците и преработвателите да имат отношение към производителите. Нужно е да се започне с изграждания на обединения и сдружения в хоризонтална интеграция между самите производители, а след това връзка между производителите, преработвателите и търговците, обясни той.

На въпрос за цените на храните около Великденските празници, той отговори, че агнешкото и яйцата са по-евтини в момента. 

Сега се извършват корекции по наредбата за млечните продукти. Надявам се разумът тук да надделее и да се работи в интерес на потребителите, каза той.

По думите му, пчеларите ще получат подкрепа от министерството.

Последвайте канала на

1037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини