2,6 млн. евро искаме от Брюксел

  • 19 юли 2011 14:25

  • 1279
  • 0
2,6 млн. евро искаме от Брюксел
© gettyimages

Загубите от изтеглената продукция се оценяват на 2 556 270 евро (4 999 554 лв.), а от неприбрана реколта - на 6 477 евро (12 668 лв.), пише в съобщение на "ДФ Земеделие", цитирано от БТА.

Искания за компенсации са подали общо 96 зеленчукопроизводители. Най-голям е техният брой в Пловдивска област, където са подадени 30 заявки за плащане. В Благоевградската областна дирекция на фонд "Земеделие" кандидатите са 25, а от област Пазарджик – 16. За обезщетения при оттегляне от пазара плащанията са на тон нереализирана продукция, а за неприбрана реколта плащанията са на хектар.
Финансовата помощ се отпуска с регламент на Европейския съюз за предприемане на извънредни мерки за подпомагане на сектора на плодове и зеленчуци в Общността. Обезщетението има компенсаторен характер и се предоставя за нереализирана реколта от домати, салати, краставици, сладък пипер и тиквички за прясна консумация.
В зависимост от количествата и площите, които страната ни докладва, както и от данните за останалите страни-членки, Европейската комисия ще реши дали да приложи коефициент за намаление на помощта за всички държави-членки, ако заявените средства надхвърлят общия предвиден бюджет от 210 млн. евро.

На 18 юли във връзка с безпрецедентната криза с епидемията Е. коли, ЕК е публикувала регламент за допълнителен прием за 2011 г. на програми за информиране и насърчаване в сектора на пресните плодове и зеленчуци - на вътрешния пазар и в трети страни. До 15 август т.г. представителни професионални и междупрофесионални организации от сектора на пресните плодове и зеленчуци могат да представят своите програми. До 15 ноември т.г. ЕК ще реши кои от тях ще съфинансира, а до 15 февруари 2012 г. трябва да се сключат договорите за подпомагане, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

БТА
1279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини