България с уникални сортове лозя, устойчиви на климатичните условия

  • 14 февруари 2013 08:57

  • 1876
  • 0
България с уникални сортове лозя, устойчиви на климатичните условия
©

Единственият по рода си на Балканите Институт по лозарство и винарство в Плевен отбелязва 111 години от създаването си. Заради промените в климата напоследък институтът е насочил дейността си по създаването на нови сортове, устойчиви на климатичните условия. Най-новите селекции от лози "Гарант" и "Плевенски фаворит" издържат студове от близо 30 градуса под нулата, както и на продължителни летни засушавания, разказва БНТ.

Институтът по лозарство и винарство в Плевен притежава собствена експериментална база от над 1500 декара земя, както и производствена изба за вино и ракия. От десетилетия производствената дейност осигурява почти половината от издръжката на научната институция, споделя директорът доц. Виолета Димитрова.

"Именно това съчетаване на производството с науката и продуктите, които ние получаваме от науката, изпитването им при полски условия и след това вече и крайния продукт, който получаваме - вината, именно това съчетаване, според мен е най-рационално и би трябвало да се запази за в бъдеще...", каза доц. Димитрова.

Въпреки добрите научни резултати, обаче до. Димитрова признава, че ръководения от нея институт има сериозни финансови затруднения. Заплатите на научните работници и персонала са под средните за страната, през зимата се отопляват само няколко лаборатории, а производствената техника не е подменяна от много години.

"Като че ли не се отдава достатъчно значение за българската земеделска наука, а не би могло без земеделска наука, защото в такъв случай всичко ще бъде вносно в България", обяви доц. Виолета Димитрова.

За тазгодишната лозова реколта Виолета Димитрова смята, че ще бъде много по-добра от 2012-а, тъй като никъде в страната не са регистрирани повреди по лозите от критично ниски зимни температури.

Последвайте канала на

1876 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини