Агроучени създадоха нови сортове пшеница

  • 28 януари 2013 17:50

  • 4525
  • 3
Агроучени създадоха нови сортове пшеница
©

Николай и Гизда са двата нови сорта обикновена зимна пшеница, които разработи Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово, пише news.bg.

Те бяха признати на последната експертната комисия на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия проф. Сийка Стоянова, цитирана от Земеделското министерство.

Сухо- и студоустойчиви, те могат да гарантират по-високи добиви, а от там и по-високи печалби за производителите, категорична бе тя.

За последните пет години в Института са селектирани 21 нови сорта, които са получили признанието на ИАСАС. Те са от 11 растителни вида и са с право на семепроизводство и търговия със семена.

Новите разработки на агроучените от Института в Садово ще бъдат представени от 5 до 9 март в Пловдив, по време на 22-то издание на международното изложение „АГРА - 2013 ".

Сортът Николай е утвърден за вписване в списък А на Официалната сортова листа и има изключителна продуктивност. Характеризира се със стабилни добиви. Устойчив е на оронване и полягане. Трудно се подава на причинителите на кафявата и стъблената ръжда. Подходящ е за екологично земеделие.

Вторият нов сорт е хлебната пшеница Гизда. Отличава се с екологична пластичност, благодарение на студоустойчивостта и сухоустойчивостта си. Формира гъсти и изравнени посеви. Не е взискателен към условията на отглеждане, сортът е ефективно-икономичен.

„Глобалните промени в климата, които през 90-те години на миналия век ни се струваха далечна химера за съжаление станаха наше ежедневие", коментира проф. Стоянова.

Тя обясни, че последните сценарии и прогнозите на учените вещаят по-кратки вегетационни и репродуктивни сезони за земеделските култури, които могат да доведат до рязък спад на добивите и качеството на продукцията. В тази връзка учените от Института в Садово въвеждат редица адаптационни мерки, чрез които максимално да се преодолеят вредите на климатичните промени върху земеделските.

Сортът е един от основните компоненти в технологичните решения на всяка култура, изтъкна проф. Стоянова. Изграждането на правилна сортова структура, в зависимост от конкретните агроекологични условия на района, може да повиши значително добивите и качеството на продукцията, което да противодейства на измененията в климата.

Постижения на ИРГР - Садово са широкоизвестни и застъпени в практиката. Само при пшеницата сортовете ни заемат почти 1/3 от засетите площи в страната. Сред тях са двата национални стандарта Садово 1, Победа и съвременните сортове Гизда, Николай, КМ 135, Фермер, Царевец, Гинес, Гея 1, Садово 772, Диамант, Юнак и др.

При фъстъците 90% от площите на Европа се намират у нас, а 100% от площите ни се сеят със садовски сортове. Не по-малки са постиженията и при граха, ориза, сусама и др., допълни проф. Стоянова.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4525 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.05.16 | 01:18

2
Генномодифицираните храни са бъдещето. Браво на българските учени.

2013.05.16 | 01:19

3
сортовете са СЕЛЕКТИРАНИ бе, глупак! у нас няма възможности за създаване на ГМО.

2013.05.16 | 01:18

1
Добре де, не си глупак, а демагог. Ако е за променяне на генома, той и в момента твоят се променя, но това не те прави ГМО в обичайния противоприроден смисъл (всъщност не те познавам лично, може и да си постигнат чрез генно инженерство). Кой би нарекъл домашните породи крави ГМО спрямо дивите говеда?

Добави коментар

Водещи новини