Българин е национален съветник по овощарство на Китай

  • 09 януари 2013 21:30

  • 3304
  • 2
Българин е национален съветник по овощарство на Китай
©

Китай си избра българин за национален съветник по овощарство. Титлата бе дадена преди дни от новия държавен глава Си Цзинпин на доц. Атанас Благов от Института по земеделие в Кюстендил. Титлата е заради успешните опити на учения да сади специално изработени за тамошните климатични условия български ябълки и череши. Успешният експеримент е на път да смени оризовите плантации с овошки от Балканите.

25 учени от цял свят, които работят за Китай, са били на среща с встъпващия през март в длъжност генерален секретар на КПП, главнокомандващ и президент Си Цзинпин и цялото партийно ръководство малко преди Нова година. Само четирима от уважените спецове са получили възможност да говорят за плановете си в необятната страна, сред които и доц. Атанас Благов. Десет дни по-късно нашенецът е удостоен с титлата национален съветник на Китай. Това става 3 години, след като спецът по ябълките получи златен медал от Китай за проектирането и създаването на нови овошки. Кюстендилецът от 10 год. пътува за по няколко месеца до провинция Шандунг, където са най-големите полета с ябълки. Годишно там се берат над 9 млн. тона.

Сега българинът е решен да пренесе и нашите череши и круши. Климатичните условия там са добри, но са по-различни от нашите и трябва да се направят подобрения на фиданките, разказва ученият.

Преди 3 год., когато взема златния медал лично от министър-председателя на Китай, Благов е поканен на прием в залата на Великия китайски народ. "Сигурно можеше да събере 5 хиляди души, където беше цялото ръководство на Китай начело с президента Ху Дзинтао, всички членове на правителството, на партията, на ръководството", спомня си агрономът. Доцентът работи дълги години в Института по земеделие в Кюстендил. След пенсионирането си продължава да помага на колегите си в разработването на хибриди. Най-силни са постиженията му при ябълките. От 13 год. участва редовно в Международното изложение за ябълки "Зелено бъдеще" в Китай, което е под патронажа на ООН. Кюстендилският институт е котилото на ябълките у нас, пише "Стандарт".

Има разработени 430 различни сорта, които се отглеждат в различни краища на света. Всяка година на празника на плодородието местните спецове показват поне по 90 от своите "рожби". Екипът е категоричен, че овошките могат да ни измъкнат от кризата. Според тях приходите от овощарство са от 600 до 1200 лева на декар ябълки.

Последвайте канала на

3304 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
nm

2013.01.12 | 01:38

2
opazil bog - izgubix me!!!!
1234

2013.01.12 | 01:38

1
ето още един учен изгубих ме...

Добави коментар

Водещи новини