"Евксиноград" става туристическа атракция

  • 24 септември 2012 15:21

  • 1700
  • 0
"Евксиноград" става туристическа атракция
©

Дворецът „Евксиноград” и прилежащият му парк ще бъдат превърнати в туристическа атракция, която допринася за развитието на устойчив културен туризъм, разнообразие на туристическото предлагане и увеличаване на ползите от туризма.

Това каза Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”, предаде „Фокус”.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков подписаха договор за обновяване на резиденцията. Проектът по Оперативна програма „Регионално развитие” е на приблизителна стойност от 9.8 млн. лева. Бенефициент е Министерски съвет. Проектът се осъществява за 24 месеца.

Има четири основни дейности, които залягат в проекта. На първо място е реставрацията, консервацията и въвеждането на мерки за енергийна ефективност в основната сграда на двореца „Евксиноград”, както и прилежащата сграда – т.нар. Автоматична телефонна централа. Сградата на Автоматичната телефонна централа ще бъде изцяло адаптирана и преустроена за функциите на туристически информационен център. Ще има и пространство за конференции и официални събития. Предвидена е реконструкция и реставрация на сградата „Щал” – сградата на дворцовата конюшня. Предвижда се възстановяване на сградата в оригиналния й вид и превръщането й в музей.

Археологическите разкопки от крепостта „Кастрици” на нос „Св. Яни” ще бъдат реставрирани. Със средствата по проекта ще се подобри и състоянието на парковата среда. Очаква се след приключване на проекта броят на посетителите да нарасне с над 100 % и да достигне над 190 000 за година. Също така ще бъдат създадени и временни работни места за 134 души. Това е една изключително добра инвестиция, тъй като ще допринесе и за развитието на туризма в района, каза Деница Николова.

Основната цел на реставрацията е да се върне автентичният вид на двореца и да се направи достъпен, както за чуждестранни туристи, така и за българи, които само за чували за него, но не са го посещавали, каза министър Лиляна Павлова. Тя посочи, че обновяването на туристически атракции и паметници на културата в страната е сред приоритети на МРРБ.

Главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков каза, че целта е да се възстанови автентичният вид на двореца от края на 19 век. Няма да бъде възстановен резиденциалният облик на двореца. Той ще се използва само за екскурзии. Дворецът е бил лятна резиденция. След 9 септември са изградени постройките на елита. Сега ще се възстановят само сградите до 1944 г. Останалите си имат ценоразпис и приемат гости. Избата също няма да бъде финансирана по проекта.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини