Тонове водорасли покриха плажовете по Южното Черноморие. Има ли опасност?

  • 20 август 2024 16:16

  • 1317
  • 0
Тонове водорасли покриха плажовете по Южното Черноморие. Има ли опасност?
© Bulphoto (архив)

Тонове водорасли изпълниха плажовете по Южното Черноморие.

В социалните мрежи се появиха клипове на обезпокоени туристи. От здравната инспекция в Бургас успокоиха хората - това е нормално явление. Заради топлото време тази година цъфтежът на водораслите е започнал по-рано, а бурното море ги откъсва от дъното и изхвърля на брега. Концесионерите ежедневно почистват плажната ивица и ги връщат обратно в морето.

"Изхвърлянето на водорасли от морето е абсолютно нормален процес и естествен процес на морето. Това са стари водорасли, природно явление, което се случва в края на всяко лято и началото на септември. Изхвърлянето на такива водорасли, морски треви и водорасли, които абсолютно не застрашава живота на човека и здравето му", поясни Хатидже Алиева от РИОСВ - Бургас, предаде Bulgaria ON AIR.

Проф. Рачев: Валежи днес и утре, после - изпепеляваща жега

"През активния летен сезон знаете, че ние нямаме право да вкарваме техника на плажа, освен техниката, която е за почистване на самия пясък и затова всеки един такъв форсмажор, ако мога така да го нарека, се справяме с ръчен труд. Преди няколко дни водораслите буквално бяха 2-3 пъти повече", каза концесионерът Кирил Спасов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини