Проф. Рачев: Валежи днес и утре, после - изпепеляваща жега

  • 20 август 2024 08:17

  • 3090
  • 2
Проф. Рачев: Валежи днес и утре, после - изпепеляваща жега
© БТВ

Това ще е най-топлото лято, откакто се водят наблюдения. Това не е само за нас, а за Балканите, заяви пред БТВ климатологът проф. Георги Рачевпроф. Георги РачевПроф. Георги Рачев е роден в София. През 1979 г. завършва география и втора.

„В Западна и Югозападна България ще има краткотрайни валежи. В Източна България сушата ще е брутална. Водата от язовирите трябва да се използва изключително разумно. Трябва да се използва сега особено за напояване там, където има нужда“, добави той.

„Балканите отново са най-топлото място в Европа. Ще има захлаждане в Западна Европа, а ние си оставаме в парника“, коментира проф. Рачев.

„В Средиземно море бяха отчетени 29 градуса. Това е много за него. То не може да изстине от днес за утре. То ще остане топло през септември, октомври, ноември и декември. Над него ще се формират средиземноморски циклони, които ще окажат влияние върху времето и на климата в България“, подчерта климатологът.

„В София днес ще бъде около 28 градуса. Утре ще отново ще прекапе. От четвъртък се включва грилът и в събота ще бъде отново 35 градуса. Жегата е изпепеляваща“, обясни проф. Рачев.

В Пловдив също от четвъртък се очакват горещини.

„По морето времето е хубаво по отношение на температурите и слънцето. Малко по-силно вълнение има заради северния вятър. В Средиземноморието заради топлата вода започнаха по-рано да цъфтят водораслите. Появи се слуз – едно природно явление с микроводорасли. Има доста водорасли и по нашето Черноморие“, уточни той.

„Няма изгледи за съществени валежи в средносрочните прогнози, което е фатално за царевицата и слънчогледа. Пак ще изкараме достатъчно, но няма да можем да изнесем. Няма по-ценно масло от слънчогледовото олио“, коментира проф. Георги Рачев

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3090 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.20 | 09:22

2
Това лято ще се запомни с жеги и суша. Дано е временно явление, а не тренд, защото положението е критично.
Анонимен

2024.08.20 | 09:02

1
Охо още един хрантутник

Добави коментар

Водещи новини