Котор увеличава таксата от 1 евро за туристи, пристигащи с круизни кораби

  • 09 август 2024 14:10

  • 480
  • 1
Котор увеличава таксата от 1 евро за туристи, пристигащи с круизни кораби
© Pixabay

Намиращ се в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, сгушен в живописен адриатически залив град Котор в Черна гора се бори да се справи с наплива на туристи, които задръстват тесните му улици и предизвикват загриженост за околната среда, предаде Ройтерс.

Много посетители пристигат със стотици лодки, яхти и круизни кораби, които акостират ежедневно в пристанището на Котор, което кара някои местни жители да призовават за увеличение на таксата от 1 евро. Посетителите от круизни кораби се таксуват за влизане в града. Броят на годишните пристигания на круизни кораби непрекъснато нараства през последното десетилетие, като тази година се очакват около 500.

Само в сряда четири круизни кораба, превозващи около 5000 туристи, акостираха в града, който е сцена на филма за Джеймс Бонд от 2006 г. "Казино Роял". Въпреки че туризмът представлява приблизително една четвърт от БВП на Черна гора, 23 000-те жители на Котор усещат напрежение.

"Задръстванията са огромни", казва Дорис Дайкович, която работи в местен магазин за сувенири, предава БТА. 

Във водещи европейски дестинации, включително във Венеция в Италия, Барселона в Испания и Санторини в Гърция, тази година избухнаха поредица от протести срещу прекомерния туризъм. Местните хора казват, че твърде големият прилив на посетители увеличава разходите за жилище и причинява задръствания и други екологични проблеми.

"Животът на нашите съседи става все по-труден през туристическия сезон", казва Йован Ристич, директор на местната туристическа организация, който подкрепя увеличаването на таксата за посетители от круизни кораби.

За първи път в света Венеция въведе такса от 5 евро през април за туристи, пристигащи в особено натоварени дни, надявайки се, че таксата ще ограничи посещенията. Ръстът на масовия туризъм също се отразява негативно на местната морска среда.

Венеция с нови ограничения за туристите

"Такъв брой кораби изисква проучване, за да се определи максималното натоварване на околната среда“, заяви Милица Мандич, научен съветник в Института по морска биология на Черна гора.

В съседна Хърватия, курортът, включен в списъка на ЮНЕСКО, Дубровник, въведе план „Уважавайте града“ през 2017 г., ограничавайки броя на посетителите на круизни кораби до 4000 във всеки един момент. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
480 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.09 | 15:21

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини