Туристите в Хърватия търсят прохлада в топлите води на Адриатическо море

  • 18 юли 2024 14:30

  • 184
  • 1
Туристите в Хърватия търсят прохлада в топлите води на Адриатическо море
©

Стотици хиляди туристи търсят облекчение тази седмица от изпепеляващата гореща вълна в Хърватия на Адриатическо море, въпреки че температурата на водата също достига най-високите си стойности за всички времена, съобщи Ройтерс, цитирани от БТА.

Самира и Тоска, и двете от Швейцария, са две от приблизително 900 000 чуждестранни туристи в момента на почивка в Хърватия според статистиката на туристическия борд.

"Бяхме в Италия миналата седмица и ни се стори, че там е топло, но тук е още по-горещо...", казва Тоска, седнала на плажа край историческия адриатически град Сплит.

"Просто влизаме на всеки 10 минути във водата, за да се освежим," казва тя.

Дневните температури на сушата се покачиха над 40 градуса по Целзий тази седмица, докато температурата на морската вода около град Дубровник, на юг от Сплит, удари рекорда за всички времена с 29,7 градуса по Целзий в понеделник.

Метео Балканс алармира: Задава се голяма суша, идват страшни жеги

Ивица Вилибич, океанограф в Института "Руджер Бошкович" в Сплит заяви, че цялото Адриатическо море е било с около 5 градуса по-топло от средните нива за това време на годината.

"Има различни ефекти (от изменението на климата). Например, има видове, които обичат топъл океан, както в Червено море. Така че има много видове, които вече се появяват в Адриатика и ще дойдат още“, каза той пред Ройтерс. "Но има и други видове, които са студеноморски видове, като скаридите, например... Така че в общи линии те ще си имат проблеми, те може да изчезнат след няколко десетилетия, защото океанът ще бъде твърде топъл за тях", каза Вилибич.

Засега обаче морето е убежище за туристите. "Водата е невероятна. Земята е гореща, това е катастрофа“, казва Ясмин Бабарович от Босна. "Не смея да изляза от водата заради високите температури, но морето е много освежаващо", добави той.

Последвайте канала на

Калина Христова
184 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.18 | 16:05

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини