На кафе или на по бира: Колко ще ни струва удоволствието това лято?

  • 08 юни 2024 10:20

  • 1574
  • 2
На кафе или на по бира: Колко ще ни струва удоволствието това лято?
© pixabay

Какво по-ободряващо сутрин от чаша горещо кафе преди предстоящия дълъг работен ден? Бира с весела компания пък е особено приятен завършек на деня и начин да разпуснем.

Колко обаче ще трябва да заплатим за тези удоволствия в София спрямо други европейски столици?

В България през 2024 г. нивото на инфлацията върху цената на кафето е 6,6% по данни на Евростат. Тя попада сред трите държави с най-високо поскъпване на цената на напитката заедно с Румъния и Хърватия за тази година.

Въпреки това в центъра на София чаша стандартно, чисто кафе е около 4-5 лева.

Между 2000 и 7000 лв. ще струва тази година родното Черноморие за тричленно семейство

Цената на чистото кафе в столицата не се различава от цената му в редица европейски държави като Германия, Австрия, Румъния, Люксембург, Франция и Гърция. Проучване на bTV показа, че там то струва от 2 до 2,80 евро.

Според столичани цената на кафето у нас се доближава до европейските стандарти, което не е толкова добре, ако имаме предвид общата цена на живот в София.

Чаша кафе в сърцето на живописна Италия също струва на посетителите едва 2 евро. В италианския град Неапол се заражда и традицията за "висящо кафе" - в инициатива може да си купите напитка за себе си, но и в аванс да заплатите за някой следващ посетител и на практика да почерпите непознат. Идеята вече се е разпространила и в България, САЩ, Канада, Испания, Аржентина, Украйна.

Заедно с кафето, сравняваме цените и на една от най-любимите напитки в летния сезон – бирата. 300 мл. от разхлаждаща напитка в българската столица струва само 5,50 лева. В столиците на Люксембург, Литва, Германия, Италия, Гърция, Австрия цената на бирата излиза поне 5 евро.

Наблюденията на английски посетител на София показват значителна разлика и в Англия.

„Там е около 5-8 паунда, което наистина е доста скъпо. Когато идвам тук, винаги е наистина евтина, около един, може би два паунда за бира“, обясни той.

В Португалия цената е двойна спрямо България.

 „Там цената е като тук, само че в евро. Цените тук определено са по-ниски“, казват столичани.

Последвайте канала на

Калина Христова
1574 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.08 | 20:12

2
Само 5 евро за 330 мл. бирa !!! ???
Алибека

2024.06.08 | 11:30

1
Ще лочите каквато помия ви сипем и ще квичите колко е хубаво, селяндури диви

Добави коментар

Водещи новини