Министър Милошев посети културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата“ в Плиска

  • 03 юни 2024 13:59

  • 1016
  • 1
Министър Милошев посети културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата“ в Плиска
© МТ

По време на своята обиколка в Североизточна България министърът на туризма Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър и Ертен Анисова – председател на Комисията по туризъм в 49-то Народното събрание бяха гости на културно-историческия комплекс "Двор на кирилицата" в Плиска.

Министър Милошев и Ертен Анисова разгледаха крепостта „Кирилица“, стожер, бранещ културата ни от инвазията на латинския свят и извървяха Алеята на писателите, увековечила делото на 80 български творци.

Те бяха посрещнати от създателя на уникалния комплекс Карен Алексанян, който със собствени усилия и ентусиазъм създава този притегателен център, променил географията на вътрешния туризъм в този край на България. „Дворът на кирилицата“ е съвременно атрактивно свидетелство за великото постижение на българската култура, поставило държавата ни на световната карта като цивилизацията, дала писменост на над 250 милиона души в 23 държави по света, които днес използват кирилицата като своя азбука.

Министър Милошев се срещна с британската водеща и автор на документални филми проф. Бетани Хюз

„Този необикновен двор достъпно ни представя едно забележително постижение, което ни отличава сред европейските народи. Смятам, че туристически обекти като този, плод на родолюбиво дело, ни дават много поводи за национална гордост и привличат хиляди туристи, които да се запознаят с историята и приноса на българите към европейското културно наследство,“ каза министър Милошев.

„С много вдъхновение, упорита работа и любов към историята, една празна поляна край Плиска се превърна в необикновено място. Място, което пази спомена за създателите на кирилската азбука и за творци, допринесли тя да пребъде през вековете. За нас е удоволствие да ви посрещнем в културно-исторически комплекс "Двор на кирилицата"!“ С тези думи хиляди туристи ежегодно биват посрещани край една от старите ни столици, за да се запознаят със силата на българския дух и с делото на светите братя Кирил и Методий. Културно-историческият комплекс е пример за забележителност, която е предпоставка за целогодишното развитие на устойчив вътрешен туризъм, базиран на богатото културно наследство по българските земи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1016 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.03 | 14:54

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини