Министър Милошев: Очакванията са за един успешен летен сезон с ръст на записванията и готовност на институциите

  • 25 април 2024 22:20

  • 587
  • 2
Министър Милошев: Очакванията са за един успешен летен сезон с ръст на записванията и готовност на институциите
© Министерство на туризма

По Южното Черноморие има готовност за успешното и спокойно протичане на летния сезон. Това увериха министъра на туризма Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър представителите на местните власти и контролните институции.

Очакванията са за един успешен летен сезон с ръст на записванията и готовност на институциите. Летище Бургас съобщи, че ще открият нови линии, а за сезона имат общо 85 дестинации от 25 държави. Отчетоха и 15% ръст на записванията от Великобритания. От май месец започват и чартърните полети.

С работната среща в Бургас с органите на местното самоуправление от Южното Черноморие и представители на контролните органи започна двудневната обиколка на министъра на туризма Евтим Милошев Евтим Милошев Евтим Милошев е назначен за министър на туризма в служебния кабинет с премиер Димитър по Българското Черноморие, за да провери готовността за старта на Лято 2024, съобщават от пресцентъра на Министерство на туризма. 

Министър Милошев: Търсим сезонни работници за лятото от чужбина, защото тук няма желаещи

Министър Милошев изрази увереност за успешен сезон на базата на данните до момента и подчерта, че морският туризъм представлява 70% от туризма у нас.

В разговорите се включиха областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, както и кметове и представители на общините Поморие, Приморско, Несебър, Созопол и Царево.

Министър Милошев подчерта, че добрата комуникация е част от успешния туристически продукт и призова за прозрачност в работата на институциите.

“Много е важно вашата дейност да бъде видима, защото превенцията е много по-важна от наказанието. С вашата устойчива работа и добрата координация с другите контролни органи ще бъде защитен туристическият продукт, интересът на туристите, но и легално работещите бизнеси.” С тези думи се обърна министърът към представителите на регионалните звена на контролните органи.

През последните няколко години морските ни плажове по Южното Черноморие са изключително чисти, конкурентни на световно ниво и привлекателни за туристите, отбеляза директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров. Той съобщи, че започват регулярни изследвания на морската водата по плажовете. И допълни, че РЗИ ще работят в тясно сътрудничество с РИОСВ, БАБХ, КЗП и др., за да се гарантира здравето на туристите.

Необходимостта от повече лекари и допълнителни спешни екипи е другият акцент, който бе поставен от д-р Паздеров и областния управител проф. Нейкова, които обещаха съдействие.

Особено внимание ще се отдели на правилното съхранение и обработка на хранителните продукти, увериха представителите на БАБХ. С повишено внимание ще се подходи към детските лагери, които са най-многобройни по южното крайбрежие.

От НАП съобщиха, че ще правят скрити и явни проверки, както всяка година, а най-честите нарушения са свързани с неиздаване на касов бон.

Ще бъдат осигурени и командировани допълнителни полицейски екипи на територията на курортите по време на летния туристически сезон, включително от други страни, които да се грижат за спокойствието на летуващите, увериха от Главна дирекция "Национална полиция“. Обезпечени са всички необходими полицейски щатове, а за сезона са командировани общо 428 полицаи. В курортите за най-натоварените месеци са командировани и 10 чуждестранни полицаи - от Чехия, Полша, Германия и Румъния. Работи се за облекчаване на трафика и намаляване на риска от ПТП, а в дните от петък до неделя ще има и ръчно регулиране на натоварените кръстовища, които предизвикват тапи и забавяне на туристите.

Дългоочакваният ремонт на Дюлинския проход, както и на Приморски проход по пътя Обзор - Слънчев бряг също бяха обявени на срещата като една позитивна новина.

Друг дългоочакван ремонт - този на пречиствателната станция на язовир “Ясна поляна”, ще осигури водоподаването за цялото южно крайбрежие.

Същевременно от Изпълнителна агенция "Морска администрация" съобщиха, че активно работят с концесионерите на плажове и разполагат с допълнителни спасителни катери в Несебър и Созопол, както и с доброволци спасители.

В срещата се включиха представители на Комисия за защита на потребителите, Българска агенция по безопасност на храните, Национална агенция по приходите, Дирекция за национален строителен контрол, Регионална здравна инспекция, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Главна дирекция "Национална полиция“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция "Морска администрация", Главна дирекция "Гранична полиция“, Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас. 

Евтим Милошев отива на крака при бизнеса на Черноморието, за да провери готовността му за летния сезон

Поредицата от работни срещи, чиято цел е министърът да провери готовността за посрещане на летния туристически сезон 2024, продължава утре със срещи по Северното Черноморие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
587 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:01

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­щ­­и­­ ­­­м­­­о­­­м­и­­ч­е­­т­­а­­ ­в­­и­­­ ­­­о­­­ч­­а­к­в­­а­­т ­­­-­ X­­1­8­­.­­F­­U­­­N
лайфгард

2024.04.26 | 08:19

1
Завърши, ли разминирането на морето ?

Добави коментар

Водещи новини