Хиляди туристи изкачват връх Мусала за празника на Рила всяка година

  • 04 август 2012 20:12

  • 1490
  • 0
Хиляди туристи изкачват връх Мусала за празника на Рила всяка година
©

Всяка година хиляди туристи изкачват връх Мусала за празника на Рила в първата събота и неделя на месец август. Миналата година най-високият връх на Балканите са изкачили около 7000 души. Това каза Снежана Лалева – член на УС на Туристическо дружество „Рилски турист” – Самоков, пише "Фокус".

И тази събота и неделя се очакват много планинари от страната и чужбина да се качат на хижа „Мусала”, а след това и до върха. Около 600 са били чужденците миналата година.

„Преди 110 години е положено началото както на Туристическо дружество „Рилски турист”, така и на масовите изкачвания на връх Мусала. Няколко години след създаването на дружеството по клубове започва груповото планинско изкачване. Впоследствие се включва целият град Самоков. Преди около 25 години над 5000 души в първата събота и неделя на август са били на хижа „Мусала” и на връх Мусала. Има един застой от около десет години в периода от 1990 до 2000 г., когато в традиционното изкачване са участвали около 500 души.”, разказа Лалева.

В съботния ден се правят палаткови лагери около хижата, палят се лагерни огньове, пеят се песни. В неделя около 10.30 часа започва концерт, в който тази година ще участват деца от Самоков, а след това ще има и състезателни игри. От туристическото дружество са осигурили дърва за огън, места за барбекю, чували за смет. За сигурността ще се грижат от полицията и пожарната в Самоков. „В нашето туристическо дружество имаме трима лекари, които редовно присъстват на празника с лекарски чанти и необходимите медикаменти и материали за оказване на първа помощ”, посочи Лалева. Тя посъветва туристите да се качват бавно, да са с подходящи обувки, да носят слънцезащитни шапки и очила. Трябва да са внимателни, да не се отклоняват от пътеките, да не се качват по морените, предупреди тя.

„Колкото по-близо е човек до природата, толкова той е по-осъзнат. Той вижда каква красота е сътворена, как трябва да я пазим, защото тя е част от човешката ни същност. Когато загубим тази връзка, става страшно. Нека всеки открадне този миг красота, да си вземе частичка от това високо, прекрасно, безкрайно небе и това да се превърне в частица от самия него, да му дава сили да преминава през трудностите, да бъде оптимист и да знае, че винаги има изход”, каза още Снежана Лалева.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1490 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини