-
19 юни 2023 09:49
- 2110
- 0
Порциите на храната, която си поръчваме по морето, намаляват, а цените не спират да се увеличават.
"Тази година започнахме сезона със студен май и много дъждовен юни. Повечето резервации започват в края на юни - юли, пикът е след 20 юли до средата на август. В началото на сезона наблюдаваме доста празни хотели", заяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в студиото на "България сутрин".
Прогнозите все пак са за силен летен сезон, който може да достигне и задмине нивата от предпандемичната 2019 г. По отношение на цените, гостът уточни, че поскъпване има в цял свят, а цените по морето варират и всеки може да избере мястото, което го устройва.
До думите му пред Bulgaria ON AIR почивката в Гърция не излиза по-евтина от тази в България.
"При all inclusive офертите в България почивката дори излиза по-евтина. Тя е избор основно за семейства с деца, които планират разходите си, имат свободата да хапнат по всяко време, за децата да има сладолед, да няма стрес в търсене на места за обяд или вечеря", уточни Занков.
Той допълни, че и почивка в студио под наем пак не излиза по-евтина в Гърция.
"Гърция и Турция са прекрасни дестинации, българинът обикновено пътува няколко пъти в сезона - няма лошо човек да опознава различни места. Все по-често хората отскачат за един уикенд в Гърция, след това и на почивка в България", каза още гостът.
Проблемът, който очерта, е че резервациите са концентрирани основно в силния летен сезон и трябва да се помисли за целогодишна заетост на местата за почивка.
Председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев заяви, че в морската столица този проблем не се усеща, тъй като районът привлича туристи през четирите сезона с богата фестивална и културна програма. Косев подчерта, че поскъпването не е съразмерно с инфлацията и разходите на хотелиери и ресторантьори.
"Ползваме буфери, така че продажната цена да не бъде максимално увеличена спрямо увеличената себестойност на услугата, защото и клиентите са поразени от инфлацията, нямаме интерес да губим клиенти с високи цени", заяви Косев.
Хотелиерът каза също, че цаца може да се намери и за 5 лв., и за 10 лв. за около 300 грама порция, зависи откъде е купена и дали е прясна или замразена. Той обясни и защо има тартор по 5 лв. по морето.
"Много хора смятат, че тараторът е кисело мляко, вода и краставица - но в цената се включва и работната ръка, която става все по-скъпа, обслужването, режийните разходи също влизат в тази цена, себестойността е една малка част", поясни Косев.
Последвайте канала на
Свързани новини
Раздялата е близо: Амос Юга се сбогува с ЦСКА - София
Очаквайте на живо: Александър Томаш ще говори за двубоя с Хебър
Стабилен Лудогорец отмъкна точка от Лацио на "Олимпико"
Ман Юнайтед с труден успех след два пълни обрата в първия домакински мач на Аморим
Ще продължи ли победният ход на Черно море и срещу коварния тим на Септември?
Интересен сблъсък във Варна
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Премиерът Главчев: Отсечката на „Дунав мост“ при Русе ще бъде готова преди Коледа
29 ноември 202409:45
Бойко Борисов: ГЕРБ оттегля Рая Назарян
29 ноември 202410:54
Минчев: Ако неспазването на партийната линия при важно гласуване е основание за изключване, то отдавна трябваше да сме разредили редиците
29 ноември 202410:44
Кирил Петков категоричен: Ще подкрепим Силви Кирилов, защото Пеевски се изнервя от това
29 ноември 202410:34
Божанков: Дълбоко убеден съм в мотивите си и в начина, по който гласувам
29 ноември 202410:49
Борислав Гуцанов, БСП: Инатът продължава
29 ноември 202410:36
Станислав Балабанов: Днес се надявам вече да има избран председател на парламента
29 ноември 202410:43
Йотова: Изборът на председател на НС ще отпуши поне две много съществени процедури
29 ноември 202410:42
Сарафов свиква съвещание на прокуратурата и МВР заради случаите на насилие
29 ноември 202409:39