Авиокомпаниите настояват ЕС да намали обезщетенията за закъснели полети

  • 11 август 2022 19:28

  • 1437
  • 0
Авиокомпаниите настояват ЕС да намали обезщетенията за закъснели полети
© Getty images (архив)

От близо 20 години пътниците от европейски полети, закъснели с повече от три часа, могат да поискат обратно между 250 и 600 евро за неудобството. Това скоро може да остане в миналото, пише сп. "Политико".

Чешкото председателство на Европейския съюз намекна, че планира да съживи отдавна замрелите дискусии за преразглеждане на правилата на ЕС за авиообезщетенията.

Според Томас Рейнарт, управляващ директор на асоциацията Авиолинии за Европа (A4E), която обединява основните европейски авиокомпании, не е правилно да получиш компенсация от 300 евро, след като си платил 50 евро за билета.

С това обаче не е съгласен Стивън Бъргър, юрист в Европейското бюро на съюзите на потребителите (ЕБСП - BEUC). Той изтъква, че ако при пътуване от Литва до Полша за 30 евро останете в капан два дни между два полета, няма да е справедливо да получите обезщетение само от няколко евро.

Спирането на полети по време на пандемията и сегашният летен хаос с пътуванията, при който авиокомпаниите масово отменят полети, поставиха с по-голяма острота въпроса за компенсациите, отбелязва "Политико", цитирано от БТА.

Какви са правата на пътниците при отменени полети?

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини