Климатолечението ще залегне като форма на здравен туризъм в Странджа и Южното Черноморие

  • 03 ноември 2021 18:08

  • 507
  • 0
Климатолечението ще залегне като форма на здравен туризъм в Странджа и Южното Черноморие
© Министерство на туризма

Министър Стела Балтова проведе работна онлайн среща с представители на инициативен комитет „Възраждане на климатолечението в Странджа“: сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“, сдружение „Зелена Странджа“, Туристическа камара „Приморско“.

В срещата взе участие и д-р Татяна Ангелова – заместник- председател на Асоциацията на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина и член на медицинската комисия към Европейската СПА асоциация, съобщават от Министерство на туризма.

Министър Балтова: Старт на сезона без зелен сертификат за ски съоръженията

От инициативния комитет предлагат климатолечението да залегне като форма на здравен и медицински туризъм в района на Странджа и Южното Черноморие. Според инициаторите България има малко известни, но изключителни природни ресурси, които могат да бъдат използвани за профилактика, лечение и възстановяване на различни заболявания, особено в условията на кризата с коронавируса. Това може да се превърне в изцяло нов туристически продукт, който да допълва както туризма, така и здравеопазването, не само у нас, но и сред чуждестранните ни гости, особено в светлината на многото преболедували и засегнати от вируса на COVID-19.

Участниците в срещата се обърнаха към министъра с предложение - климатолечението да намери място в законовата рамка, свързана с туристическия сектор. В отговор министър Балтова покани излъчен от инициативния комитет представител да се включи към Работната група за здравен туризъм в министерството, за да бъдат подготвени предложения за законови промени. Едновременно с това стана ясно, че фокусът върху климатолечението може да бъде поставен и с актуализирането на Наредба № 14 от 3 август 1987 г. за курортните ресурси, курортните местности и курортите.

„Прегръщаме идеята с посветеност и желание да развиваме тази страна на туризма, защото тя е много дългосрочна и едновременно с това полезна“, заяви министър Балтова.

„Това е много специфичен продукт, който може да залегне в маркетинговите стратегии на различните туристически райони и да им придаде собствено лице и отлична възможност за развитие“, изтъкна министърът.

Климатолечението, заедно с таласотерапията, е част от морелечението и е свързано с въздействието на въздуха – движението му, температурата, състав и отрицателната йонизация, особено в близост до морския бряг и в горите. В България има много такива места – Сандански, Родопите, крайбрежието и други. По време на срещата като изключително място за лечение на различни заболявания беше посочен районът на Странджа планина – не само по южното крайбрежие, но и във вътрешността ѝ.

В България има екологично чисти зони край морето, които трябва да бъдат запазени, защото те са много силен фактор за оздравяване, увери д-р Татяна Ангелова, но предупреди, че презастрояването би било пагубно за климатолечението.

Според д-р Ангелова могат да се създадат морски програми, включващи двигателна активност, които да изведат болните на морския бряг рано сутрин и значително да подобрят състоянието им. Мистичната Странджа има свой специфичен мек микроклимат, повлиян от географското ѝ положение – близостта не само на Черно море, но и на Мраморно и на Егейско, ниската надморска височина, малки температурни амплитуди, много чист и сух въздух заради липсата на големи градове и индустриални замърсители в съчетание със стари, масивни и устойчиви дъбови гори. Освен лечение, районът предполага здравословния активен туризъм с многобройните си маршрути и богата пътна мрежа, редица забележителности, възможност за наблюдение на животински и растителни видове – все фактори, които могат да представляват интерес за туристите и особено за привържениците на forest therapy – течение, което набира все повече последователи по света.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини