Туризмът иска нулеви ограничения и пълна свобода на пътуванията 

  • 28 септември 2021 10:55

  • 1169
  • 5
© Pixabay

Летният туристически сезон приключи, предстои предизвикателството за зимния в условията на Делта варианта на коронавируса и мерките под въпрос. Анализът на председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов Novini.bg.

"Летният сезон протече успешно, имахме голямо натоварване и пътувания на българите вътре в страната. Радвахме се на хубаво време, съчетано с добра организация по Черноморието. За първи път имаше недостиг на чадъри и шезлонги. Устойчивият туризъм се развива като по учебник - семейно и в малките места за настаняване", разкри експертът. 

Въпреки кризата загубите в туризма тази година са по-малко

"Силно се навлиза в планините и хижите, включително по пътеките, дори и с велотуризъм. Планината става все по-близка до хората, търсенето се превърна в практика", коментира Драганов. 

"Голяма част от чуждестранните ни туристи дойдоха от Израел и Германия", допълни председателят на Института за анализи и оценки в туризма.

"Зимният туризъм не е само руски. Имаме добре развито балнео СПА и уелнес туризъм. Очаква се именно този вид туризъм да има голямо уикенд търсене през зимния сезон. Големите места ще страдат, докато не се възобновят чартърните полети", съобщи той.  

Държавата спира помощите за туроператорите

Мерките 

"Трябва да се спазват най-основните изисквания - носене на маски, миене на ръце и спазване на дистанция. Не трябва да има никакви ограничения за бизнеса. Ненужни са и COVID сертификатите, трябва да има пълна свобода на пътуванията", категоричен бе Румен Драганов.

"Политиците предпочитат да затворят, мислейки че така ще ни избавят от коронавируса. Видя се, че така се създават огромни социални сътресения, икономически и политически сътресения", каза експертът.

"Политиката на държавата към туристическия бранш е за използване на методи от 2020 г., които видяхме, че не работят", завърши Румен Драганов. 

По материала работиха Радина Лазарова и Галя Георгиева 

Чуйте повече във видеото

Последвайте канала на

Novini.bg
1169 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Пълни щуротии

2021.09.28 | 15:51

5
това не е вярно

2021.09.28 | 12:52

2
Никой от чужбина не иска да стъпи в България с 15те процента ваксинирани с по 150 души починали на ден.

2021.09.28 | 12:58

4
Това не е вярно.

2021.09.28 | 12:53

3
Алчни копелета!
Еми...

2021.09.28 | 11:32

1
"Летният сезон протече успешно" - еми щом е така, вдигаме ДДС-то както за всички и спираме с помощите, нали? За какво да храним с наши данъци тези, които нямат нужда?

Добави коментар

Водещи новини