Въпреки кризата загубите в туризма тази година са по-малко

  • 27 септември 2021 10:59

  • 772
  • 1
Въпреки кризата загубите в туризма тази година са по-малко
© Bulphoto, архив

Бившият служебен зам.-министър на туризма Даниела Стоева коментира, че работата в сектора е цялостен процес и не бива да бъде изпуснат нито един участник по веригата. 

"Можем да кажем, че сезонът беше положителен. Не бих използвала думата “добър“, защото не е ясно какво значи добър сезон. Да, по отношение на 2020 г. беше добър. Но, работейки в условията на ограничение на пандемия вече втора година, смятам, че този сезон беше много по-труден от предходния за целия туристически сектор", каза тя пред БНР.

БАЗ и СЗБ: Безумие! С мярката 60/40 държавата подпомага основно… държавата

"Най-важният показател в момента не е даже ръста спрямо миналата година, защото тя беше почти нулева. Важното е да отбележим нивото, което достигнахме спрямо 2019 г. на базата на данните, които имаме от единната система за туристическа информация, както и от НСИ. Накрая на август, още не беше напълно приключил сезонът, а сме достигнали ниво 70%  от 2019 г., което смятам, че трябва да се отрази като положителен резултат. Още повече, че надхвърли очакванията, които имахме в началото. Тук е важно да се отбележи, че с този ръст над 70% отчитаме броя на пренощували лица. Това е важният индикатор. Не броят на преминали туристи, а броят на пренощували лица", коментира още Стоева. 

"В крайна сметка това ниво от 70% през 2019 г. го достигнахме основно благодарение на българските туристи. Загуби от отменените програми на чуждестранните туроператори Вече има някаква статистика. Като обобщена оценка, която включва, както организирания, така и на неорганизирания туризъм. Общите нереализирани приходи за целия сектор – хотелиери, ресторантьори, туроператори, туристически агенти - надхвърля 6 млрд. лева за 2020 г. Мога да говоря за 2020 г. в този аспект, тъй като трябва да отбележим, че финалните данни за сезона ще излязат не по-рано от края на октомври. Тук се базираме основно на данни от НСИ и от БНБ по отношение на приходите", обясни също тя. 

И обобщи, че загубите за 2021 в сравнение с 2020 г. ще бъдат по-малко.

По темата за туризма - вижте и вота видео. 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
772 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Plamen

2021.09.27 | 12:29

1
Каква криза бе по фрашкано на морето от това лято не бях виждал

Добави коментар

Водещи новини