От туристическия бранш предлагат да отпадат ограниченията за бизнеса, но да се стимулира ваксинацията

  • 20 септември 2021 19:21

  • 1558
  • 6
 От туристическия бранш предлагат да отпадат ограниченията за бизнеса, но да се стимулира ваксинацията
© Министерство на туризма

Да отпаднат всички ограничения за капацитет и работно време за дейностите, засегнати от заповедта на здравния министър, като те да могат да се посещават от хора, които са ваксинирани, или имат: антигенен тест, документ, че са преболедували, бърз тест, който да се поеме от държавата, или PCR тест. Това предлагат от туристическия бранш, съобщи пред журналисти председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Представители на туристическия и ресторантьорския бизнес имаха среща с министъра на туризма Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на за обсъждане на разработването на схема за държавна помощ, която за бизнеса е крайно недостатъчна.

Предложението ще бъде обсъдено в четвъртък на нова среща на бизнеса, с участието на министрите на туризма и на здравеопазването, съобщи Алибегов.

Целта е да няма затворени бизнеси и държавата да не се чуди откъде да вземе пари в тяхна подкрепа, обясни той, като изтъкна, че предвидените с актуализацията на бюджета 400 млн.лева няма да стигнат за всички пострадали дейности.

Алибегов потвърди, че браншът остава в стачна готовност и допълни, че протестите нямат политически характер, а са насочени срещу ограничителната заповед на здравния министър, която според бранша е дискриминационна.

Друго предложение на бизнеса е да се предоставя ваучер, от порядъка на сто лева, на всеки ваксиниран, който да може да се използва за посещение на кино, ресторант, музей, театър, фитнес, което ще е вид стимул за хората, каза Георги Рачев, заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Парите за ваучерите могат да се намерят от предвидените в актуализацията на държавния бюджет средства за затворените бизнеси.

Най-голямата помощ е браншът да бъде отворен, заяви Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българското конгресно бюро.

Novini.bg
1558 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
до А. Томов

2021.10.21 | 16:43

6
къде тук се говори за зелен сертификат, или четете по подразбиране?

2021.09.20 | 20:16

1
Късно е либе за китка! Вие трябваше да сте сред първите, които подкрепят ваксинационната кампания! Вместо това вашият бранш беше основен разпространител на конспиративни, фейк новини. Сега, когато цивилизования свят, вече започва да се измъква, да разхлабва мерките и да дърпа напред, ние и догодина ще сме на опашката, с поредния провален сезон. Така става, когато човек сам реже клона, на който седи!

2021.09.21 | 15:58

5
Цивилизованите държави? Аре драскай към някоя такава!
Дона

2021.09.20 | 22:56

4
Абе последният- ти наред ли си?????!!!!!

2021.09.20 | 21:02

3
Тези или са много просто или прекалено тъпи. При положение, че 80% не са ваксинирани да имат тези искания е невероятно глупово. В момента мерките изобщо не им пречат да имат хора в заведенията. Колко човека ще идат да си направят тест за да отидат на ресторант. Като се има в предвид цените и качеството в ресторантите ни ще им помогна с отговора и той е нула. Да внимават какво си пожелават да не вземе да се сбъдне

2021.09.20 | 20:21

2
Да ги стимулират анално..... Педали...

Добави коментар

Водещи новини