Министър Балтова проведе среща с представители на туристическия сектор

  • 27 август 2021 15:55

  • 842
  • 0
Министър Балтова проведе среща с представители на туристическия сектор
© Булфото (архив)

Министър Стела БалтоваСтела БалтоваСтела Балтова е служебен министър на туризма в кабинета на Огнян Герджиков. С указ на проведе среща с представители на туристическия сектор, за да обсъдят икономически мерки в подкрепа на бизнеса.

По-късно вчера вечерта срещата беше продължена в онлайн формат, съвместно с министъра на финансите Асен Василев. Бяха поканени представители на двете основни туристически структури - КБТБ и АТИБ. На срещите присъстваха представители на АТИБ, АБТТА и хотелиерския бизнес. Министър Балтова и министър Василев увериха, че към момента мярката 60/40 е обезпечена, но за да бъде удължена до края на годината е необходима актуализация на бюджета. Представители на хотелиерите изтъкнаха, че това е най-важната за тях мярка, както и настояха помощта да се изчислява на средногодишна база, заради сезонния характер на работата и приходите им. 

Стела Балтова: Най-вероятно и август ще е успешен за българския туризъм

Пред министър Балтова представителите на сектора предупредиха, че заради кризата губят обучен постоянен персонал и сезонни работници, които са част от изключително важния среден мениджмънт. От бизнеса подчертаха, че за оцеляването им в дългосрочна перспектива е необходимо решаване на проблема с кадрите, както и развиването на туристическата реклама, насочена към основните пазари. 

Над 330 хотела и места за настаняване са подпомогнати по програмата на МТ "Отново заедно"

Представителите на бизнеса поискаха ясни мерки и предвидимост при преминаване в червена зона. Като работеща, полезна и доста успешна бе отчетена от участващите туроператори програмата “Отново заедно”. По-рано министър Балтова информира, че е направена необходимата организация за предоставянето на безплатни антигенни тестове за туроператорите, които при необходимост да бъдат използвани при завръщането на техни туристи в България. Всички се обединиха около важността на превенцията и редовното тестване на персонала, в контекста на пандемията от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Филип Епитропов
842 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини