От туристическия бранш настояват за намеса на президента

04 май 2021 15:05

От туристическия бранш настояват за намеса на президента
© Getty (архив)
13630 9

Туризмът е един от основните губещи от политическата криза, несигурността и липсата на предвидимост вкараха бизнеса почти в безтегловност. Това смята председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев, съобщи Дарик.


По думите на Щерев резултатите от кризата са станали най-видими за Великден - едва по 2-3 хотела са посрещнали гости за празника в големи и предпочитани морски курорти като "Слънчев бряг", "Св. Св. Константин и Елена", "Златни пясъци" и "Албена".

Президентът има тежката задача да оцени цялата ситуация и да постави начело на туристическия сектор доказан професионалист, приет от всички браншови организации в туризма, с дълбоки познания в сектора, подчертават от БХРА.

"Чуваме, че се обсъждат имената на хора, които макар и от години да твърдят, че са в бранша, защото са част от организации, никога не са посрещнали или обслужили реално нито един турист", коментира зам.-председателят на асоциацията Веселин Налбантов. Ако отново ще търсим хора, които са печелили от туризма, без да носят каквито и да е било приходи за сектора, освен лично за себе си, тогава едва ли можем да очакваме от подобни псевдо експерти да се заемат адекватно с решаване на проблеми, които дори не разбират, посочват от БХРА. Според тях има реален риск от кандидатури, обслужващи лични, а не обществени интереси.

От БХРА са готови да съдействат на президентската администрация в тази посока, ако бъдат потърсени.

Действията за спасяване на сезона са закъснели и недостатъчни, смята Налбантов. Въпреки обещанията, че младежите поне до 12 години ще влизат без необходимостта от отрицателен PCR или антигенен тест, това не е записано в последната заповед на здравния министър, което е допълнителна и излишна пречка за резервациите за летния сезон, каза Налбантов.

От БХРА искат властите да направят постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи през лятото. Припомнят отказаните чартъри от Великобритания, както и спирането на чартърните полети към България поне до края юни от Германия.

За да оцелеят колегите започват ценова война, което ще ни донесе проблеми в бъдеще, посочва Георги Щерев. Изключително тревожен е и фактът, че действието на антикризисните мерки за подпомагане на бизнеса за задържане на персонала като 60/40 и 80/20 изтичат на 31 май. При този кратък сезон без подобни мерки ваканционните хотели няма да оцелеят, смятат от БХРА.

Проф. Рачев: В момента България е по-добрата туристическа дестинация от Турция и Гърция

При този кратък сезон не може да се работи, ако държавата не вземе и мерки за осигуряване на ликвидност за хотелиерския сектор, който остана единственият без реална целева финансова подкрепа през последната година, подчерта Налбантов. Според него държавата заедно с банките трябва да преструктурират кредитите на хотелиерите, да се обяви нов мораториум върху старите заеми, тъй като първият вече изтече, както и да се осигурят ликвидни средства за собствениците на места за настаняване и на персонала им.

13630 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2021.05.06 | 12:08

9
липсата на предвидимост??????/!!!!!!!!!!!!! това шега ли е, другари??????// сами сте си виновни, като набутвате некадърните си роднини за мениджмънт....сърбайте си шита!!!
бегам бързо

2021.05.05 | 21:39

8
изнасят се щото ги крадат и рекетират и годишно дават за собственото си жилище от800 до 1200 евро а с тези пари могат да отидат навсякъде в европа ако не платят им изчезва и телевизора и хладилника и пералнята
поправка

2021.05.05 | 09:09

7
налбантов е типичен ресторантьор и хотелиер от несебър и слънчака ПРЕДИ 10 ноември е бил прост сервитьор и доносник на ДС да му честитим бизнеса
Баш майстора

2021.05.04 | 20:19

6
А га дадохте кюфтетата не ревахте ...крадлива пасмина или както казват любимите ви туристи...Сволач.

2021.05.04 | 19:35

5
Kато искаме сертификати за ваксини от туристите, никой няма да дойде. Герберите взеха пари за да подкрепят това решение. Ние играем на страната на фашистите.
До 18:14

2021.05.04 | 18:51

4
Точно казано!

2021.05.04 | 18:14

3
Apе дyхайте, изpoди, застpoихте на кpаденo, мамихте гoдини, не сте плащали данъци и oсигypoвки никoга, каквo искате сега? Мpете.
Продажниците -

2021.05.04 | 18:11

2
доскорошни коврички на тиквака - усещат накъде духа вятъра и почват да се преориентират. Сладури.
няма как

2021.05.04 | 17:00

1
хем да ги плюеш - хем да идват на почивка да си харчат парите тука, щом и руските бегълци дошли тук си продават имотите и се изнасят - траджеди...

Добави коментар

Водещи новини