Туристическият бранш у нас настоява за признаване на ваксинационните сертификати

  • 07 април 2021 21:02

  • 1487
  • 4
Туристическият бранш у нас настоява за признаване на ваксинационните сертификати
© gettyimages

Туроператори и хотелиери настояват за официалното признаване на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19. Все още документът дава само информация за вида на поставената ваксина срещу коронавирус и датата на имунизиране.

От месеци туроператори и собственици на хотели по Черноморието настояват за официалното признаване на сертификатите за имунизация в Европейския съюз. Те казват, че това ще съживи международните пътувания и ще спаси летния туристически сезон.

Туризмът иска 4-седмичен хоризонт, за да отвори сезона за Великден

"Зеленият дигитален паспорт би улеснил пътуващите да не си правят PCR тест преди пътуване. Също така той ще важи за тези, които са преболедували ковид и имат тест с доказани антитела", заяви туроператорът Христина Славова, цитирана от БНТ.

В същото време обаче спазването на противоепидемичните мерки в хотелите и местата за настаняване остават задължителни за всички почиващи. Все още обаче сертификатът за ваксинация срещу COVID-19 не спестява PCR тестовете при влизане в страната.

"В момента се водят преговори за оформянето на т. нар. "зелен паспорт", който най-вероятно ще включва доста възможности, освен тази за поставена имунизация. Но на този етап от време това свидетелство им служи единствено и само като информация за това, че имат поставена ваксина", каза Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ-Варна.

Лични лекари заявиха, че интересът към издаване на сертификата е слаб.

"Питат най-различни хора, но реалният интерес е от хората, които възнамеряват да пътуват в чужбина по работа или по други дела", каза д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар. Сертификат за ваксинация срещу COVID-19 може да издаде всеки личен лекар или здравните инспекции.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1487 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.04.07 | 23:12

4
Всички останали браншове са против ваксинационни сертификати.
Народа

2021.04.07 | 23:09

3
Искаме биометричен паспорт с чип и всеки ден нова доза!
нема да стане

2021.04.07 | 22:53

2
дискриминационно е па и не са гаранция за нищо

2021.04.07 | 22:38

1
Туризъм в Бг няма

Добави коментар

Водещи новини