Туризмът иска 4-седмичен хоризонт, за да отвори сезона за Великден

  • 11 март 2021 09:25

  • 763
  • 1
Туризмът иска 4-седмичен хоризонт, за да отвори сезона за Великден
© Кадър - БНТ

Очакваме много скоро, до края на март да имаме един по-дълъг хоризонт по отношение на това как ще се развива туризмът през лятото. Това заяви в ефира на БНТ  проф. Румен Драганов от Българския туристически съюз. Това е договорено вчера с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, уточни той.

"Това, което се разбрахме, на всички ни е необходим хоризонт от 4 седмици, т.е. ако искаме да отворим туризма сега за Великденските празници, това трябва да се знае малко преди изборите. На 1-ви, 2-ри април ние вече трябва да знаем какво се случва в началото на май. По същия начин очакваме сезонът за Европа да бъде открит на 15 май. Това вече се говори навсякъде в ЕС.

Марияна Николова проведе работна среща с представители на туристическия бизнес и МВнР

Пълна бойна готовност има на големите туроператорски фирми и превозвачи.

В интервютата, които дадоха през последните дни, те казват, че имат значителен ръст в записванията след изказването на Борис Джнонсън, че отваря пътуванията към и от Великобритания в средата на месец юни. Същото беше потвърдено и от германския канцлер и от други ръководители на европейски държави", каза проф. Драганов.

Според него това означава, че самолетите трябва да бъдат в готовност. За да бъдат самолетите в готовност, всички пилоти да са минали стрес тестовете и да получат лицензии. Записванията са много големи, условието при всички е, че те могат да се откажат от пътуването незабавно, без да имат санкции, ако се наложат политически мерки за затваряне на граници и налагане на карантини, които възпрепятстват пътуванията, допълни още проф. Драганов.

"Четири седмици е изключително кратък период, но всички сме в една извънредна ситуация, към която трябва да работим при тези условия", заяви Светлана Атанасова от Българската асоциация на туристическите агенции.

Според нея в близката година ще бъде задължително и препоръчително за хората, които искат да пътуват, да имат имунизационни паспорти от гледна точка сигурността и здравето на всички заети в туристически бранш. Засега се обсъжда в рамките на Европейския съюз и пристигащите към ЕС туристи.

Последвайте канала на

Novini.bg
763 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.03.11 | 10:03

1
Тия са доста смешни, на великден ще сме в най-големия ад, щото некой малоумен е казал на тиквоча, че ако затвори, няма да спечели.

Добави коментар

Водещи новини