Марияна Николова към Мохамед Ал Джадаан: Имаме добри търговско-икономически отношения, износът ни отчита ръст през 2019 година

27 януари 2021 17:24

Марияна Николова към Мохамед Ал Джадаан: Имаме добри търговско-икономически отношения, износът ни отчита ръст през 2019 година
© Министерство на туризма
355 1

Търговско-икономическите отношения между двете страни имат традиционно добър характер като България отдава важно значение на възможностите за тяхното развитие. В последните години се наблюдава активизиране на двустранните отношения в тази област, изразяващо се в реализирането на редица срещи и посещения в държавите ни и нарастване на стокообмена.

Само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60% спрямо същия период за година по-рано и достига 24.9 млн. долара. Това заяви вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова при срещата си с Мохамед Ал Джадаан, министър на финансите и изпълняващ длъжността министър на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия. Те разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера в Риад. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев.

Марияна Николова бе поканена да присъства във форум „Инициатива за бъдещи инвестиции“ в Рияд

Важно е активният двустранен диалог да продължи да се развива интензивно в условията и на пандемията от коронавирус и очакваме скоро да се осъществи и официално посещение на Н. Кр. В. принц Мохамед Бин Салман в Република България, по време на което той ще бъде запознат с потенциала на нашата страна и ще бъдат обсъдени пътищата за активизиране на двустранното сътрудничество, каза вицепремиера. Тя подчерта, че принц Мохамед бин Салман е отдавна очакван гост в нашата страна. Бихме се радвали, ако Н. Кр. Височество успее да посети София преди срещата на Г-20 в Рим, Италия, насрочена за октомври 2021 г. Смятаме, че такава визита ще придаде мощен импулс на сътрудничеството между нашите страни и би дала възможност за подписването на редица двустранни споразумения, допълни министър Николова.

 

Novini.bg
355 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
хахахаха

2021.01.27 | 18:55

140390
с държавите от залива търговско-икономически отношения имаше пеевски, че изнасяше оттам за ислямска държава скапаните цигари на булгартабак. тая патица какви икономически отношения има с който и да е, освен че я шиба далавери релсата, не ми е ясно.

Добави коментар