Хотелиери: Не можем да оцелеем, реална помощ от държавата няма

Откакто започна пандемията ние работим с ограничение, има все по-сериозни изисквания към нас, а реална помощ до момента не сме усетили. С оглед на това, че все по-тежки времена ни предстоят, ако не бъдем подкрепени като бизнес, ще спрем да съществуваме. Това каза пред бТВ Борислав Хаджиев, председател на Контролния съвет на Асоциацията на българските хотелиери.

По думите му голяма част от мерките са насочени към паралелни бизнеси. Хотелите в момента не са затворени, но в същия момент на хората се казва да не пътуват. Спадът, който браншът отчита за цялата година, е 80%.

„В един хотел между 30 и 50% от приходите са от допълнителните услуги – ресторанти, конферентни зали и др., а в момента този бизнес е спрян“, обясни Хаджиев.

Той каза още, че ако до момента ски сезонът е започвал между 5 и 12 декември, то сега това ще се случи евентуално на 21 декември, ако няма нови ограничения.

„Ако до януари месец не стартира, една трета от зимния сезон е загубен“, допълни Хаджиев.

От бранша са се възползвали от мярката 60:40, но по думите му тази мярка е насочена към това хората да си запазят работата, а не към бизнеса.

„В един момент може да се окаже, че бизнесът го няма и тази мярка вече няма да е полезна“, каза Борислав Хаджиев.

И подчерта, че прогнозата е за тежък зимен сезон, малко чуждестранни туристи, като се разчита на българите, които обаче са малък процент.

"Ако няма трета вълна на коронавируса, прогнозата за следващия летен сезон е, че ще бъде по-добър от този, но в никакъв случай няма да е като минали години. Готвим се за много тежки няколко години“, подчерта Борислав Хаджиев.

Как оцелява българският туризъм в коронакризата?

Той призова държавата за реална помощ за хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Нужни са отсрочване на кредити, отлагане на плащане на данъци и допълнителни оборотни средства с облекчени условия.

„Не искаме нищо даром и сме съгласни, че с общи усилия ще минем през пандемията, но наистина ни трябва помощ, защото няма да оцелеем“, завърши председателят на Контролния свет на асоциацията.

Коментари

 1. 2020.12.12 | 08:53
  Kopelence Getov,ima hora koito bachkat v tia hoteli.Zatvaryai si vonyashtata usta.
 2. 2020.12.04 | 21:19
  болшевиките накрадоха парите направиха хотели крадоха и прогониха туристите И все пак имаше кой да дойде НО вече няма защото и в целия свят пътуванията са ограничени А ми превърнете ги в жилища върнете си парите и си живейте живота какво искате от бедните българи ТЕ СА ДЪРЖАВАТА КОЯТО ОБРАХТЕ
 3. 2020.12.02 | 10:28
  Фаштай са на работа смотаняк наиш кви помощи щи дам нагла муцуно просташка,народа пука от глад той искал помощи за бизнеса си.
 4. 2020.12.02 | 10:21
  Вие пък на кого сте потрябва ли ,напълно сте излишни, с активите които откраднаха от фалиралата комунистическа икономика си построиха хотели и станаха хотелиери сега им липсвали туристи ами откраднатите си от някъде и без това нищо друго не можете освен да крадете и на това му се вика бизнес .
  1. 2020.12.02 | 10:26
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет