Как оцелява българският туризъм в коронакризата?

  • 30 ноември 2020 14:12

  • 1271
  • 2
© Pixabay

Екипът на Novini.bg потърси експертното мнение на доц. Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, относно ситуацията с българския туризъм в условията на кризата с коронавируса.

Какви са очакванията на бранша за зимния туристически сезон и ще успее ли да оцелее секторът в период на пандемия - ето какво каза доц. Драганов:

Какви са вашите очаквания за развитието на туризма при новите мерки?

При тези мерки туризмът ще даде максималното от себе си, за да може да продължи да съществува в тази сложна обстановка. Всички, които са поели ангажименти за обслужване на свои доверители по празниците, са в пълна готовност да ги изпълнят при спазване на всички изисквания на заповедите на министъра на здравеопазването и инструкциите, които произтичат от Министерството на туризма. 

Относно ски сезона и отварянето му по-късно?

Ние поддържаме позицията на вицепремиера Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и, че българският туризъм напълно отговаря на изискванията и е взел всички мерки за запазване живота и здравето както на персонала така и на туристите и няма никаква заплаха по отношение на спазване на мерките. Тук е въпрос на спазване на изисквания, а не за срив на икономиката, което е непродуктивни и го видяхме, че създава много по-големи проблеми.

Очакваме повторение и при зимния сезон на това, което се случи през летния сезон. Устойчивият туризъм, който е семеен бизнес малки хотели, къщи за гости, вили под наем е това, което работеше на макс през лятото и това ще наблюдаваме и през зимата. Всички тези обекти с постоянна клиентела, които в годините са доказали своя опит и професионализъм да обслужват и са създали стабилни връзки на вътрешния пазар, няма да имат никакви проблеми.

Зимният сезон е пред провал, масово отменят резервации

Какви са очакванията ви за чужди туристи?

През декември, януари и февруари в страната ще влизат средно около 420 000 - 430 000 чужденци, така че тези хора без значение дали идват при свои близки или с цел бизнес или почивка, трябва да бъдат обслужени. Това е с около 45% по-малко от предходни, но това е нормално в тази ситуация.

На този етап очакваме правителството да вземе решение да бъде разрешено изхранването на гости на хотелите в самите ресторанти на хотелите. В момента имаме една голяма част от хотелите, които не работят. От 19 900 хотели у нас, близо 15 000 са затворени и тези почти 5000, които работят, обслужват главно бизнес туристи. Те трябва да могат да извършват изхранване в рамките на площта, която имат, тъй като заетостата е под 15%. Това е напълно възможно без да застрашава мерките, които са взети със заповед на министъра.

Последвайте канала на

Галя Георгиева
1271 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Pete

2020.11.30 | 22:47

2
Короната си каза тежката дума, бизнеси излишни, туроператори, ресторанти, баровете и т.н.
свидетел на фалита

2020.11.30 | 15:09

1
от този капан ковид никой няма да избяга . който е в 1ас сега е момента за фалит .акойто строй хотели, купува и инвестира в туристичския бранш е луд без мозък . идва зануляването на икономиките и отписването на квадратрилионен дълг.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини