"Луфтханза“ отмени днес всички полети до и от София заради стачка

И днес всички полети до и от София към и от Мюнхен и Франкфурт на германската авиокомпания "Луфтханза“ бяха отменени заради започналата двудневна стачка на кабинния персонал, предаде БНР.

Общо 1500 полета на германската авиокомпания бяха отменени при двудневната стачка. Засегнати са 200 000 пътници. Пред централата на компанията днес беше организиран шумен протест. 

Под звуците на свирки и бурни скандирания 500 души тръгнаха на протестно шествие към централата на "Луфтханза". 48-часовият протест започна вчера и ще продължи до 1 часа българско време тази нощ. Първоначално заради протеста бяха отменени 1300 полета, но броят им се увеличи с още 200 днес. Компанията предложи на своите пътници възможност да резервират друг полет безплатно да заменят билетите за вътрешни полети с билет за влак.

"Луфтханза" отмени 1300 полета заради предстоящата двудневна стачка

Протестът е свикан от синдиката на кабинния персонал, макар по-рано тази седмица профсъюзните лидери да се съгласиха на среща с ръководството на авиокомпанията. "Трябва да видим първо напредък", заяви говорител на профсъюзите пред централата на Луфтханза. Според организаторите на протеста ръководството на компанията е отказало да обсъжда исканията за по-високи социални придобивки и по-високо стартово заплащане. 

Основната пречка пред постигане на споразумение между работодател и служители е настояването на компанията, че лидерите на профсъюза не могат законно да представляват кабинния персонал след вътрешни борби за ръководство на синдиката. "Луфтахнза" дори заведе съдебно дело за легалния статут на профсъюза. Ако преговорите през уикенда се провалят от синдиката предупредиха за още протестни действия.

Заради протести вчера не излетяха 700 самолета. 

Преди два дни франкфурктският съд отхвърли опита на компанията да блокира стачката. "Луфтханза" обяви, че ще обжалва. 

Компаниите "Суис", "Остриън", "Бръселс", "Ероен" и "Еделвайс" не са засегнати от стачката, въпреки че са притежавани от "Луфтханза".

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет