Експерт: Държава да влезе като инвеститор в туристическата индустрия

След фалита на британския туроператор „Томас Кук” очаквахме домино ефектът и в България. За България основния партньор беше „Астрал Холидейз”, това заяви пред БТВ д-р Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.

Тя изтъкна, колко е важно държавата да защити и облекчи ситуацията на хотелиерите, които няма да получат своите плащания по договорите с „Томас Кук”. По думите ѝ това включва фактури, корпоративен данък и ДДС.

Карастоянова заяви, че няма български граждани, които да са застрашени, тъй като сънародници, които са пътували или предстои да пътуват с „Астрал Холидейз” имат застраховка. Отделно чуждестранните туристи са били успешно извозени. „Най-важното за нас е българската държава да влезе като инвеститор в туристическата индустрия. Нужна е мощна подкрепа в две посоки – рекламата на страната и подкрепа на чартърна програма на туроператори, които имат капацитет да изпълняват полети”, допълни тя.

Според нея държавата е съсобственик на туристическата индустрия и собственик на стратегическата инфраструктура, земя и културни места. Карастоянова счита, че България може да се намеси чрез различни инструменти. Като пример даде безлихвени заеми през Българската банка за развитие. Освен това експертът смята, че е необходима промяна на модела, по който държавата съуправлява туристическия сектор.

Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори заяви, че по линия на изходящия туризъм „Астрал Холидейз”. По думите му фирмата се е превърнала в придатък на „Томас Кук”, занимаващ се с организация на трансфери и допълнителни услуги на място. „Беше очаквано след фалита на британската компания да има последствия и у нас. Остава да гадаем каква част от хотелите ще пострадат”, допълни той.

Попов обясни, че е вероятно да има фалирали хотели. По думите му това ще зависи от взаимоотношенията между хотела и банките, тъй като ако един хотел работи изцяло с „Томас Кук” и има да обслужва кредит, то плащанията към банките ще бъдат невъзможни. Според него е невъзможно държавата да се намеси като инвеститор в частен бизнес като туристическия. „Туристите ще дойдат отново в България, но ще бъдат пренасочени през други туроператори”, изтъкна още Попов.

Коментари

  1. 2019.10.08 | 12:24

    Само да попитам, държавата ли сключва договорите с Томас Кук, или хотелиерите, и аз ли като данъкоплатец трябва да им плащам, защото държавни пари няма, има пари на данъкоплатците, / думи на Маргарет Тачър ?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет