Румен Драганов: 100 млн. лв. ще е загубата за нашия туризъм от фалита на "Томас Кук"

  • 24 септември 2019 09:29

  • 2080
  • 3
Румен Драганов: 100 млн. лв. ще е загубата за нашия туризъм от фалита на "Томас Кук"
© БНТ

Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора "Томас Кук", каза в сутрешния блок на БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма.

Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери е от порядъка на 36 млн. евро, което означава, че сумарно заедно със загубите, които ще претърпим в следствие на това, че няма да пристигнат туристи сега до 8 октомври, когато беше планирана програмата на "Томас Кук", всички полети са отменени, така и по зимната програма, а сещо така и с това, че договорите, които бяха сключени за следващия летен сезон 2020 г. няма да се случат. Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм, заяви Драганов.

Той подчерта, че "такова нещо не се е случвало в историята на туризма".

Най-голямата акция започна вчера за спасяване на английски туристи, които са по света. Те са 150 хил. тези, които трябва да бъдат превозени в тези няколко дни. Ще бъдем свидетели на една изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд, за кпойто ние многократно сме повтаряли, че България трябва да създаде такъв гаранционен фонд вместо системата за застраховки, която само източва туроператорите. Докато тук цялата "Операция Матерхорн" е за сметка на Томас Кук, фактически това са парите на тези туристи, които остават в гаранционния фонд докато те се върнат във Великобритания. Практически нито една стотинка няма да бъде похарчена от Британското правителство или от другите туроператори преди да бъде проведена тази "Операция Матерхорн", заяви Румен Драганов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2080 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
африканец

2019.09.24 | 14:12

3

тия цифри с калкулатор ли ги сметна? Wizz Air и Ryan Air ще им изкупят самолетите и ще покрият дестинациите им...аре без паника! :)

Кесляк

2019.09.24 | 10:27

1

Голем праз,че фалирал някакъв туроператор на пияните ингилизи.България има най-силната икономика на света.Всеки ден нов завод отваря врати и бълва продукция за милиарди долари.По улиците няма жив човек-всичко живо работи безспирно в заводите.Има остър недостиг на работна ръка.Хора от САЩ и цяла Западна Европа прииждат с корабите на Домус Ага във Варна и Бургас.Хиляди германци има и на пристанището в Лом.Вече сериозно съм притеснен,че ставаме опасни за големите сили може чичко Тръмпчо да ни наложи международни санкции.

Гост

2019.09.24 | 13:32

2

хехехе ей това му казвам забавен сърказъм. А колко хубаво щеше да бъде ако беше истина. Не ние да ходим да слугуваме а те да идват да берат ягоди при нас.....мечтиии

Добави коментар

Водещи новини