Ангелкова: През това лято се очаква ръст на туристите от Великобритания, Чехия и Полша

  • 09 май 2019 18:31

  • 703
  • 0
Ангелкова: През това лято се очаква ръст на туристите от Великобритания, Чехия и Полша
© Министерството на туризма

Има 19 на сто ръст на записванията за почивки в България във Великобритания, каза днес във Варна министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, която участва в работна среща за подготовката за предстоящия летен сезон. По думите ѝ увеличение има и на заявките от Чехия и Полша - по 10 на сто. При туристите от Франция ръстът е 12 процента, а от Украйна - 50 на сто. Спад в ранните записвания за лятото има в Германия и Русия, допълни Ангелкова.

По думите ѝ като цяло очакванията за предстоящия сезон са чуждестранните туристи да са по-малко с около 2 процента в сравнение с миналата година.

Министерството разработва специална програма как да бъдат привлечени повече чартърни полети за организиран туризъм, допълни Ангелкова. Тя уточни, че това не означава субсидиране от държавата, а прилагане на механизми, каквито ползват Гърция, Испания и Хърватия. До месец докладът на международния консултант как можем да привличаме повече полети ще е готов, каза министърът и уточни, че разработката е пилотна за летищата във Варна и Бургас.

Ангелкова допълни, че от 1 юни стартират активните проверки по Черноморието. Всеки от плажовете ще бъде проверен минимум 3 пъти през сезона. Ангажимент за осигуряването на спасители, медицинско обслужване и почистването на най-посещаваните неохраняеми плажове ще имат областните управители и общините.

В края на месеца ще бъде обявена официално новата инициатива на министерство "Денят за вас", чиято цел е реклама на културно-историческото наследство по крайбрежието, допълни Ангелкова. По думите й идеята е в този ден туристите да имат възможност да посещават забележителностите безплатно. В момента се събират предложенията на кметовете, за да бъде направен календар, обясни министърът.

На 31 май "Слънчев бряг" ще бъде домакин на голям инвестиционен форум в областта на туризма, който ще събере представители на големи международни вериги, които да се запознаят с възможностите за реализацията на проекти, допълни Ангелкова.

Тя каза още, че съвсем скоро предстои откриването на изнесени български информационни центрове в Китай. Според нея обаче най-важното е да се реализират плановете за разработването на съвместни туристически продукти на България с Гърция и Сърбия, тъй като нямаме пряка авиолиния с Китай, а желанието на азиатските туристи е при пътуване да посещават повече от една държава.

Кметът на Варна Иван Портних допълни, че градът е готов за летния сезон, а курортните комплекси ще бъдат обезпечени с противопожарна техника и с полицаи. През тази година в екипите ще има командировани румънски и полски полицаи, а в момента текат разговори и за пристигането на германски.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини