Николина Ангелкова: 2019 г. ще бъде много трудна, изпълнена с борба за всеки един турист

  • 23 април 2019 10:46

  • 357
  • 0
Николина Ангелкова: 2019 г. ще бъде много трудна, изпълнена с борба за всеки един турист
© Министерство на туризма

2019 г. ще бъде много динамична и трудна година, изпълнена с борба за всеки един турист. Това каза министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard по време на откриването на 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм.

„Непрекъснато говорим какво притежава нашата страна, какви са богатствата, които имаме, различните видове туризъм. Но много важно е да си отговорим на въпросите - къде, кога и как искаме да стигнем. Отговорът е, че искаме България да стане целогодишна туристическа дестинация“, заяви Ангелкова.

„Важно е да си дадем ясна сметка, че 2019 г. ще бъде много динамична и трудна година, изпълнена с борба за всеки един турист. С предстоящите промени в Закона за туризма ще продължим да работим за намаляване на административната тежест и тези ненужни изисквания, които пречат да се развиват хотелите и местата за хранене, да отпаднат и да можем да отговорим на европейските изисквания“, заяви министърът на туризма.

„Ще предложим в Слънчев бряг да бъде изграден конгресен център. На 31 май Министерството на туризма организира Международен инвестиционен форум с участието на големи хотелски вериги, туроператори и др. в Слънчев бряг. Ще направим предложение там да бъде изграден конгресен център, за да може в „крилата на сезона“ да има възможност да се привличат различни събития“, съобщи Ангелкова.

Тя заяви, че предстои създаване и на Консултативен съвет, свързан с дигитализацията, към Министерството на туризма. От Националния борд по туризъм отправиха две предложения към Министерството на туризма и Столична община - 1% от приходите по туризъм да бъдат реинвестирани в национална туристическа реклама и маркетинг на България като туристическа дестинация, както и да бъде издигната кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г.

Приходите от международен туризъм за първите два месеца на 2019 г. са 425 млн. евро. Ангелкова посочи, че приходите от туризъм за миналата година са 8,4 млрд. лв. . „А за последните три години 34% е ръстът на приходите от международен туризъм в страната“, каза още тя.

„За първите два месеца на 2019 г. приходите от международен туризъм са 425 млн. евро, което е с 4,8% повече в сравнение със същия период за предходната година. Което показва, че независимо от броя на туристите, се отчита по-дълъг престой и оставяне на повече средства. И искам да благодаря на Националния борд по туризъм за помощта, която ни оказвате“, посочи Ангелкова.

Тя изрази надежда да продължи добрата работа на борда с министерството, за да може България да продължи да бъде устойчива туристическа дестинация.

„Защото вярвам, че туризъм е ключов фактор за развитието на икономиката“, заяви министърът на туризма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини